Türk devleti askeri operasyonların yanısıra Kürdistan kırsalını insansızlaştırmak için ‘güvenlik bölgesi’ adı altında köy boşaltma planını devreye koydu. Son olarak Urfa’da da 3 bölge “askeri yasak bölgesi” ilan edildi. Böylece son 10 günde Kilis, Dersim, Ağrı, Hakkari, Kars, Urfa, Şırnak olmak üzere 7 kentte yasak kararı çıkmış oldu. 

‘Güvenlik bölgesi’ kararı ardından askerlerin göçe zorladığı Dersim ve Batman’daki köylüler ise yıldırma politikasına boyun eğmeyeceklerini belirtiyor. 
HDP Dersim Milletvekilleri Edibe Şahin ve Alican Önlü, 14 bölgenin “askeri güvenlik bölgesi” ilan edilmesi ardından askerlerin bölgeyi boşaltın tehdidinde bulunduğu Hozat’a bağlı Rengi, Karsel ve Sin köylerini ziyaret etti. Ziyaret esnasında konuşan köylüler, köylerini boşaltmamakta ısrarlı olduklarını belirterek, “Başımıza bir şey gelirse sebebi devlettir. Güvenli bölge ilan etmişler kime göre, neye göre güvenli bölge. Biz köylerimizden çıkmayacağız” dedi. HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin de, “1990’lı yıllara bizleri geri döndürmek istiyorlar fakat biz nasıl ki Dersim 1938 katliamında direndiysek bugün de aynı direnişi gösteririz. Bunların anlamak istemediği bu” diye konuştu. 


Gözaltılarla yıldırma politikası

90’lı yıllarda yakılan, ancak geri dönüşlerin yeniden başladığı Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kehhasan köyü de göç ettirilmeyle karşı karşıya. 

Köy sakinlerinden Fatma Onar (41), yeniden asker baskınlarıyla güne uyanmaya başladıklarını ifade etti. Evlerine yapılan baskında telefon ve bilgisayarlarına el konulduğunu kaydeden Onar, şimdiye kadar köylerinden askerlerin 9 kişiyi gözaltına aldığını dile getirerek, “AKP devleti bilsin ki, biz tutuklanmaktan ve öldürülmekten korkmayız. Bu saatten sonra varımızı bırakıp, başka metropollere göç etmeyeceğiz! Ellerini Kürt halkından çeksinler. Biz bu baskıya karşı savaşacağız” dedi. 



Topraklarımızı bırakmayız

Köyleri yakıldıktan sonra Mersin’e göç eden 70 yaşındaki Zekiye Argış, köyüne 2 yıl önce döndüğünü, bir daha aynı trajediyi yaşamak istemeğini vurgulayarak, “Topraklarımızda ölüm başımız ve gözümüz üzerine gelsin. Türk topraklarında ölmek istemiyoruz. Artık kafamı kesseler de bu köyü terk etmeyeceğim. Türk devletinin bize göstermeyeceği bir acı kalmadı. Aç ve işsiz mi kalmadık” diye konuştu. 



Tendürek’te canlı kalkan eylemi

“Güvenlik bölgesi” adı altında insansızlaştırma ve köy boşaltmalara karşı Tendürek’te canlı kalkan eylemi başlatıldı. 

Ağrı Valiliği’nin “askeri güvenlik bölgesi” ilan ettiği Tendürek Dağı’nda 2 gündür devam eden eyleme HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Dilan Taşdemir ve Berdan Öztürk, Ağrı, Diyadin ve Tutak belediye eşbaşkanları da katıldı.  


 DİHA/HABER MERKEZİ