Torunları da diz çökmüyor

  • Dersim direnişinin öncüsü Seyid Rıza ve arkadaşları Türk devleti tarafından idamlarının 84. yılında anıldı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Br mezarı olmayabilir ama mücadele alanlarında yaşamaya devam ediyor” dedi. 

 

Dersim direnişinin öncüsü Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin 84. yıl dönümünde birçok ilde anıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyid Rıza Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Alican Önlü katıldı. Meydana geçip açıklama yapmak isteyen kitle polislerce engellendi. Salgını gerekçe göstererek açıklamayı engelleyen polise tepki gösteren HDP Sözcüsü Ebru Günay ve milletvekili Alican Önlü, meydan girişinde açıklama yaptı. “Bırakın bu soykırımla yüzleşmeyi, soykırımın anmasına bile izin verilmiyor” diyen Önlü, “Onların karşısında da baş eğmeyen Seyid Rıza vardı. Seyid Rıza’ya her baktıklarında, yaptıkları katliamı, sürgünleri, asimilasyonu ve Muaviye zihniyetlerini görüyorlar. Bu nedenle bu engellemeyi katliamın devamı olarak görüyoruz ve lanetliyoruz” dedi.

Mezarın direnişin her yeridir

 HDP Sözcüsü Ebru Güney, şunları söyledi: “Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri halen bilinmiyor. Seyid Rıza’nın büyüttüğü kimlik, özgürlük, dil ve inanç mücadelesi adına mücadele eden ve bu uğurda yaşamlarını verenlerin cenazelere halen aynı muamelelerle karşılaşıyor. Aslında dil ve kimlikten ne kadar korktuklarının da göstergesi. Seyid Rıza’nın bugün bir mezarı olmayabilir ama bizim gönüllerimizde mücadele alanlarında yaşamaya devam ediyor. Onun yeri bugün Kürdistan topraklarının direnişin olduğu her yeri ifade ediyor.”

Açıklama sonrası yapılan oturma eyleminin ardından sanatçı Erdoğan Emir, Metin Kahraman ve Musa Baki, deyişler söyledi. Daha sonra kitle araçlarla Munzur Vadisi’nde bulunan Halvori Kayalıklarına gitti.

Unutmayacağız, unutturmayacağız

 Halvori Kayalıkları’nda Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı Selman Yeşilgöz, 280 kişinin katliamdan, zulümden tacizden kurtulmak için kayalıklardan atıldığını hatırlattı. Dersim’de bu gibi yerlerin çok olduğuna dikkat çeken Yeşilgöz, 84 yıldır seyitlerinin mezarlarını ve cezaevleri ile sürgün edilenlerin akıbetini sormaya devam edeceklerini belirtti. Alevi inancına olan tahammülsüzlüğün halen devam ettiğinin altını çizen Yeşlgöz, “Daha üç gün önce bu anmaların afişlerini kaldırttılar. Şunu bilmeliler ki; Oradan o afişleri kaldırabilirler ama 84 yıl değil, 184 yıl da geçse katledilen insanlarımızı unutmayacağız. Unutturamayacaklar” diye konuştu.

Halvori Kayalıkları’nda gazetecilerin çektiği görüntülere askerlerin el koymak istemesi üzerine kitle ile askerler arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından kısa bir açıklama yapan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Koçgiri, Dersim ve ülkenin diğer bölgelerinde Alevilere reva görülen şiddet, katliam ve asimilasyonun halen devam ettiğini söyledi.

Halvori Kayalıkları’nda yapılan açıklamaların ardından mum yakılarak Kayalıklardan Munzur suyuna karanfiller bırakıldı. Son olarak kitle, hep beraber “Dayê daye” ağıtını söyledikten sonra eylemine son verdi.  DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.