Torunlarınız da diz çökmedi

  • Seyit Rıza ve arkadaşları, idam edilişlerinin 86. yılında Dêrsim’de anıldı. Anmada konuşan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Siz bu devletin önünde diz çökmediniz, biz de çökmedik” dedi. 

Seyit Rıza ve arkadaşlarının Xarpêt'in Buğday Meydanı'nda 15 Kasım 1937’de idam edilişinin 86. yılında Dêrsim'de anma etkinliği düzenlendi. Seyit Rıza Meydanı'ndaki anmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. "38 Zare Made Kerga'na, Unutmadık affetmeyeceğiz" pankartının açıldığı açıklamada, Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan PSAKD Dêrsim Şube Başkanı Ali Ekber Kaya, Dêrsim'in insansızlaştırılmasının bugün de devam ettiğini söyledi. Seyit Rıza'nın "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert olsun, ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" sözlerini hatırlatan Kaya, mezar yerlerinin açıklanmasını istedi. 

DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise Kirmançki yaptığı konuşmada, bugünü kara gün olarak tanımladı ve idam kürsüsünü deviren Seyid Rıza’nın 'Ben ölümden korkmuyorum. Bu, sizin korkunuzdur. Kavga ise bizim kavgamız' dediğini hatırlatarak, kavganın devam ettiğini söyledi. 

“Kürdistan’da tek bir hakikat var; o hakikat biziz, sadece bizde de değil, dağımızda, taşımızda, ağacımızda, suyumuzdadır o hakikat” diyen Uçar, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün bu hakikate sahip çıkalım. İdamdan sonra, ‘Dersim kendi kendini idare ediyor, böyle olmaz’ dediler. Devlet bir plan yaptı ve bu plan dahilinde memleketimize gelerek kadınlarımızı, çocuklarımızı, yaşlılarımızı, pirlerimizi öldürdü. Ziyaret yerlerimizi bombaladılar. Cumhuriyetin bu yüzyılında insanlık ne kadar kötülük gördüyse Dêrsim halkı hepsini gördü. Biz de dilimizi, ziyaretlerimizi, pirlerimizi bırakmadık, vazgeçmedik, bundan sonra da bırakmayacağız. Seyit Rıza ve arkadaşları duysun sesimizi. Çocuklarınız, torunlarınız olarak buradayız ve baktığımız her yerde sizi, sizin direnişinizi görüyoruz. Siz bu devletin önünde diz çökmediniz, biz de çökmedik. Yolumuz sizin yolunuzdur. Unutmadık, unutmayacağız." 

HEDEP Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu da bu topraklarda direnerek yaşamını yitiren, idam edilen, korkmadan ipe giden pirlerin torunları olduklarını belirterek, “Şu iyi bilinmelidir ki; Pir Seyit Rıza ve yoldaşları ile süren ve ondan sonra da binlerce cana mal olan ve halen devam eden o mücadeleyle yol alacağız. Katliamlarla yüzleşilmeli, gerçekler açığa çıkarılmalıdır. Sorumlular yargılanmalıdır. Dêrsim isminin iadesini istiyoruz. Dêrsim kayıp kızlarının ailesi ile buluşmasını istiyoruz. Mezarlarımızın yerini öğrenmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Açıklama çerağların yakılmasıyla son buldu. Uçar ve beraberindekiler, Findik Ağa'nın köyü olan Pulur (Ovacık) ilçesindeki Ağdat köyündeki anmaya da katıldı.  DÊRSIM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.