
SERPİL TEMİZ / HANAU
Alman yardım kurumu Die Welle’deki pedagoglar Kürtlere savaş ve travma konulu seminerler veriyor. Bundan sonraki hedef Kobanê’ye giderek, benzer seminerleri orada da vermek.
Almanya’nın Hanau kentindeki Die Welle Travma Pedagojisi Merkezi’nde Hessen eyaletinde yaşayan Kürtlere hizmet için Kürtçe travma pedagojisi seminerleri veriliyor. Almanca verilen pedagoji dersleri aynı zamanda Kürtçe’ye tercüme ediliyor. Üç gün süren seminerde Pedagog ve sosyal danışman Thomas Lutz, Heike Karau ile pedagog Mehmet Ataç’ın verdiği derslere savaş mağduru Kürtlerle birlikte farklı alanlarda çalışan 16 kişi katıldı. Eğitimin sonunda sertifikalarını alacak olan grup üyeleri, öğrendiklerini kendi çalışma alanlarında da kullanacak. Katılımcıların Kürtçe bilme şartı da Kürt toplumuna hizmet verebilmeleri için geDevam edecek seminerlerde özellikle savaş travması yaşayan çocuk, kadın ve gençlere yardım edilmesi hedefleniyor. Derslerde stresle başa çıkma, travma geçiren çocuk ve yetişkinlerle nasıl iletişime geçileceği ve sorunlarıyla başa çıkılacağı gibi konular işlendi. Özellikle savaşta yaşananların kişi üzerindeki etkilerinin azaltılması ve yeniden hayata bağlanmaları için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.
Kobanê’ye gidecekler
Pedagog Mehmet Ataç yakın zamanda Kobanê’ye gideceklerini ve orada da eğitim vereceklerini, travma konusunda bu alanda çalışanları bilgilendireceklerini söyledi. Thomas Lutz daha önce de Hanau Kültür Merkezi’nde konser düzenlediklerini hatırlatarak, Kobanê’ye yardım için yaklaşık 8 bin Euro topladıklarını açıkladı.