Trump: Kötü şeyler yapabilirim
Dünya Haberleri —

Donald Trump / foto:AFP
- Ukrayna ile Rusya arasında bir aylık ateşkes ve barış görüşmeleri için Moskova’ya heyet gönderen ABD, iki taraf için de tavizlerin sinyalini verdi. Rusya’ya ‘kötü olur’ dedi.
ABD Başkan Donald Trump, Amerikalı yetkililerin Rusya'ya giderek ABD-Ukrayna arasında çatışmalara 30 gün ara verilmesi ve barış görüşmelerine giden yolun açılması konusunda varılan anlaşmayı görüşeceklerini söyledi. Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Ukrayna'nın ateşkesi kabul etmesinin ardından Rusya’nın cevabı bekleniyor. Donald Trump, “Bazı olumlu mesajlar aldım ama olumlu bir mesajın hiçbir anlamı yok. Bu çok ciddi bir durum” dedi. Moskova kaynakları bir anlaşmanın Rusya'nın endişelerini gidermesi gerektiğini belirtti.
Nerelerden çekileceği belli oldu
Rusya için en mantıklı seçeneğin ateşkesin kabul edilmesi olacağını ifade eden Trump, “Rusya için de pek çok dezavantajı olduğunu” dile getirdi. ABD Başkanı, “Çok karmaşık bir durumu bir taraftan çözdük, hemen hemen çözdük. Ayrıca toprak ve bununla ilgili diğer konuları da görüştük. Hangi toprak parçalarından bahsettiğimizi, geri çekilme olup olmayacağını biliyoruz” ifadesini kullandı.
Ateşkes teklifinin reddedilmesi halinde Rusya’yı zor günler bekliyor. Rusya'ya baskı yapmak için herhangi bir şey yapıp yapmayacağı sorulan Trump, “Finansal olarak Rusya için çok kötü olacak şeyler yapabilirim. Bunu yapmak istemiyorum çünkü barış istiyorum” karşılığını verdi.
Orduya Kursk’u alın emri
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin kendisinden 30 günlük ateşkes önerisini değerlendirmesini istemesinin ardından, Kursk'un batı bölgesine gitti. Putin orduya Ukrayna güçlerini mümkün olan en kısa sürede yenilgiye uğratmaları emrini verdi. Putin, “Yakın gelecekteki görevimiz, mümkün olan en kısa zaman diliminde, Kursk bölgesine yerleşmiş olan düşmanı kararlı bir şekilde yenmektir. Ve elbette, devlet sınırı boyunca bir güvenlik bölgesi oluşturmayı düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu. MOSKOVA / WASHINGTON