TTB: Demans hızla ilerliyor

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • TTB, Tuğluk’un avukatlarının başvurusu üzerine bilirkişi raporu hazırladı. Bilirkişi raporunda demasın hızla seyrettiği ve tedavisinin cezaevi koşullarında sağlanamayacağı açıkça belirtildi.

Demans tanısı konulan ve cezaevinde kalamaz raporuna rağmen serbest bırakılmayan Kürt kadın siyasetçi ve HDP eski milletvekili Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin Türk Tabipler Birliği (TTB) rapor hazırladı.

Tuğluk’un avukatları Reyhan Yalçındağ Baydemir ve Serdar Çelebi’nin 13 Eylül’de yaptığı başvuru üzerine TTB; nöroloji, adli tıp ve psikiyatri uzmanlarının içinde yer aldığı bir bilirkişi heyeti oluşturdu. 

Bianet’in geçtiği habere göre, bilirkişi heyeti, Seka Devlet Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Kurumu, İstanbul Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun hazırladıkları raporları ve Tuğluk'la aynı koğuşta kalan Gültan Kışanak ile avukatların gözlemlerini içeren yazıları inceledi. 

Hayatını yalnız idame edemez

Uzmanlar, incelemelerinin sonucunda, Tuğluk'un tedavisinin "cezaevi koşullarında sağlanamayacağını, kişinin muhakkak üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunda takibinin yapılması gerektiğini ve ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği"ni belirttiler.

Tuğluk'un "orta evrede demans" olduğu, "bilişsel bozuklukların yanı sıra hastalığın parçası olan depresif belirtilerin de bulunduğu” ifade edildi. Raporda, "muayene kayıtlarının kronolojik incelemesinde bilişsel ve kognitif yetilerde hızla ilerleyici tarzda bir yıkım olduğu" vurgulandı.

Ayrıca raporda demans hastalığıyla ilgili de bilgi verildi ve "Demans kişinin basit gündelik işlerini, yaşamsal gereksinimleri ve kişisel hijyenini başkasının desteği olmaksızın sağlayamayacağı bir duruma doğru ilerleyen, kalıcı nitelikte bozulmaya yol açan bir hastalıktır.

"Kişinin onurunu da zedeleyecek şekilde mevcut klinik tablo ile hapishanede tutulması işkence ve diğer kötü muamele davranışı olarak nitelendirilecektir" denildi.

"Hayatını yalnız idame ettiremez"   

Bilir kişi heyeti raporda şöyle dedi:

"Kişide mevcut olan klinik tablonun anne kaybı gibi ağır bir emosyonel stres ile tetiklendiği ve cezaevi gibi moral, sosyal ve uygun tıbbi destekten yoksun ortamların klinik tabloyu daha da kötüleştirdiği, uygun şartlarda ve profesyonel bakım yapılamayan koşullarda hastalığın hızlı seyretmesinin beklenir bir durum olduğu, hapishanede kalıyor olmasının demans sürecini hızlandırıp sağlık durumunun daha da kötüye gitmesine neden olacağı, ayrıca depresif duygu durumun tedavi ve takibinin yapılmamasının seyri daha da kötüleştireceği,

"Aysel Tuğluk’ta var olan demans tablosunun nadiren tedavi edilebilir nedenlerinin olduğu, bu tedavi edilebilir nedenlerin ise hızla tanısının konmadığı ve zamanında tedavi edilmemesi durumunda ağır sekelli, geri dönüşsüz veya ölümcül olabildiği, demans tablosunun tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda ise kronik bir hastalık olduğu ve hızla ilerleyerek kişinin günlük hayatında daha fazla yakınlarına bağımlı hale gelen bir seyir gösterdiği, bu nedenle cezaevi koşullarında sağlanacak tıbbi destek ve bakımın yeterli olamayacağı, kişinin muhakkak üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunda takibinin yapılması gerektiği, ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği kanaatini bildirir uzman hekim heyetinin bilimsel görüşüdür.”

Bilirkişi raporunda ATK’nin önceki raporları da ayrıca ele alındı. ATK raporlarının çelişkili olduğu kaydedildi. BİANET

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.