Tuğluk: Ödül büyük bir onur

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü” düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk ve Taksim Dayanışma’sına verildi.

Bu yıl 20’incisi düzenlenen “Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü” Beyoğlu’nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Bu yılki ödüller, Taksim Dayanışması ve Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan “Demans” hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’a verildi. Törene çok sayıda siyasi parti ve Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcisi katıldı.

Törende,  Aysel Tuğluk adına ödülü Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir aldı.Taksim Dayanışması adına verilen ödülü ise Mimarlar Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu’ndan Ahmet Erkan ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetimi’nden Necati Caner Altınay aldı. 

‘Artık son raddedeyiz’

Törende İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin birer konuşma yaptı. Yoleri konuşmasında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine çekerek şöyle dedi: “İmralı’da uygulanan ağır tecrit koşullarını bütün hapishanelere yayıldığını mahpusların aktarımlarından söyleyeceğimiz bir durum. Mahpuslarla yaptığımız son görüşmelerde artık son raddedeyiz. Bugünden yarına nasıl uyanacağımızı, ‘nasıl tutum alacağımızı bilemiyoruz’ diyorlar”

‘Ayşenur, bir ifade özgürlüğü kahramanıydı’

Eren Keskin ise yaptığı konuşmada, Ayşenur Zarakolu’nun yapısına ve kişilik özelliklerine değindi. Keskin şöyle dedi:“Korumacı bir yanı vardı. Ayşenur Zarakolu’nun en önemli yanının ifade özgürlüğü savaşçısı olmasıydı. 90’lı yılların başında Kürt, Kürdistan demenin yasak olduğu, düşünülemediği zamanlarda, Kürtçenin konuşulamadığı zamanlarda ‘Devletler arası sömürge Kürdistan’ kitabını çıkardı. Böyle bir cesaret gösterdi. Yine Ermeni soykırımı üzerinde kitaplar yayınladı. Onların yayın evi ilktir. Bu nedenle Ayşe’nin yaptıkları çok önemlidir. Kürt hareketini destekledi. Cezaevine girdi. O dönem bir Türk aydınının yapması gereken her şeyi onurla ve büyük bir cesaretle yaptı. Bu nedenle onun adına ifade özgürlüğü ödüllerinin verilmesi bence çok önemli. Bir ifade özgürlüğü kahramanıydı.” 

Kesin konuşmasında cezaevlerini, Gezi’yi ve Aysel Tuğluk’un durumun gündeme getirdi. Kesin, “Devlet hiç değişmez. Kendisi  gibi düşünmeyen, resmi ideolojiyi biat etmeyen herkesi suçlar” dedi.

Binlerce hasta tutsak var

Aysel Tuğluk’un ödülünü alan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ise ödülü Tuğluk’un adına aldığı için  “onur” duyduğunu söyledi. Tuğluk geçirdiği süreçlere değinen Demir, “Cezaevi koşullarında, ağır tecrit koşullarında yüzlerce binlerce hasta tutsak var. Aysel Tuğluk şahsında bütün hasta tutsaklarını özgürlüğüne kavuşması ve özgür ortamda tedavi edilmesi için mücadele ediyoruz. Bu yüzden kadınlar, Aysel Tuğluk’un ismini daha çok ön planda tutuyor. Hem temsil ettiği siyasi kimlik hem de yaptığı mücadele açısından” diye belirtti.

Tuğluk: Ayşenur benim için çok özeldi 

Demir, Tuğluk’un törene sözlü mesajını da ileterek şunları kaydetti: “Aysel Tuğluk bu ödülü ona verildiği için bundan onur duyduğunu ifade etti. Kendisi için mücadele eden Türkiye’de ki 20 fazla baro temsilcilerine buradan teşekkür ediyor. Ve avukatlığını yapan, kendisini sık sık gören avukatı Reyhan’a özel sevgisini iletiyor. Bununlar beraber, Mersin Barosu’ndan kadın avukatlar onun için bir açıklama yapmışlardı ve orada darp edilip saldırıya uğradılar. Buna özel sevgilerini ifade ediyor. Ve kendisi için mücadele eden kadın yoldaşlara ve kadın dostları kucak dolusu sevgilerini ifade ediyor.” Demir devamla, “Ayşenur benim için çok özeldi onu çok severdim ve Ayşenur Zarakolu’nun ödülünün bana verilmesi benim için çok büyük bir onurdur” dediğini aktardı.

JINNEWS-İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.