Tüm kadınlar dahil olmalı

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • Anayasa Mahkemesi’nin Tuğluk’un cezaevinde kalabilir kararına tepki gösteren siyasetçi kadınlar, “Aysel Tuğluk’un çığlığıyız ve bu çığlığa tüm kadınları tarihsel görevle dahil olmaya çağırıyoruz” dedi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) üçüncü kez "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği Aysel Tuğluk, kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Kobanê Davası’ndan tahliye edildi. Ancak başka bir dosyadan hükümlü olduğu gerekçesiyle tutukluluğunun devamına karar verildi. Hala cezaevinde tutulan Tuğluk hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) de, cezasının infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik tedbir talebini ATK’nin raporuna dayandırarak reddetti.

Karar hukuka aykırı

Kadın özgürlük mücadelesinde önemli bir isim olan Aysel Tuğluk’u için ATK’nin raporunun siyasi olduğunu ifade eden  Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem, AYM tarafından verilen kararın insan hakları, hukuk ve adalet ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti. Çevik Bir’in tahliye edilmesini hatırlatan Erdem şöyle dedi: “Çok kısa bir zaman önce demans hastası Çevik Bir’in aynı gerekçeyle tahliye edildiği anımsanınca, bu kararın makul ve vicdani bir gerekçesinin olmadığı ortadadır. Aysel Tuğluk şahsında yaşanan bu kabul edilemez durumu her ne kadar hukuki bir süreç olarak görmek mümkünse de, meselenin siyasi boyutunun temel belirleyici olduğu aşikardır.”

.
Ayşe Erdem

Tuğluk, kadın hareketinin sembol isimlerinden

Doğrudan Adalet Bakanlığı’na bağlı olan ATK’nin aldığı kararın siyasi olduğunu belirten Erdem, “Uzman hekimlerin ve kurumların raporlarına rağmen ATK'nin demans hastası Aysel Tuğluk’a vermiş olduğu raporun hukuka uygun olduğunu kabul etmek mümkün değildir. Aysel’i cezaevinde tutan siyasi akıl, birbirinden bağımsız değildir. Avukatlarının verdiği bilgiler çerçevesinde, savunma yapmayacağı, neden burada olduğunu bilmediği yönünde beyanları var. Hatta avukatlarını bile tanıyamadığını ifade ediyor. Kürt kadın hareketinin sembol bir ismi olması, kadın hareketinin kazanımlarında çok önemli katkıları olması, kendisine yapılan açık saldırı ve haksızlığın nedeni olarak görülebilir. 28 Şubat Davası’nda yargılanan Çevik Bir, kısa süre önce tam olarak aynı teşhisle tahliye edildi" dedi.

Hukuksuzluk düzeni oldukça yol alamayız 

Tuğluk’un özgürlüğü için mücadele edeceklerini ifade eden Erdem, imza kampanyaları, açıklamalar ve sanal medya eylemleriyle sürece dahil olduklarını ifade etti. Hak ve özgürlükler alanında herkes için eşitlik ilkesinin önemli olduğuna dikkat çeken Erdem şunları kaydetti: "ATK kararları, kurumların halini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu kararların uluslararası ve ulusal hukuk mevzuatına uygunsuzluğunu her zeminde tekrar tekrar söyleyeceğiz. Hukuksuzluk düzenini sonlandırmadan hiçbir meselede bir yol alamayız.” 

.
Elif Torun Öneren 

Erkek yargı Tuğluk’u tutsaklığa mahkum etti

Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ise, ATK kararlarını “insanlık suçu” olarak nitelendirdi. Öneren şöyle devam etti: “Erkek iktidarın, erkek yargısı hem Kürt hem kadın hem de siyasi kimliğinden dolayı Aysel Tuğluk’u, hastalığının ilerlemesine rağmen tutsaklığa mahkum etti. Aysel Tuğluk’a yapılanlar, Kürt hareketine yapılan şiddet ve imha politikasıdır. Faşizmin doğasından var olan kadın düşmanlığı, AKP-MHP faşist bloğunun uyguladığı sistemde bir kez daha vücut bulmuştur.”

Faşizme karşı mücadeleye çağrı

Tuğluk’un kadınların iradesi olduğunu dile getiren Öneren,  ‘Aysel Tuğluk'a Özgürlük İçin 1000 Kadın’ kampanyasını hatırlattı. Her türlü saldırıya, gözaltına, işkenceye rağmen devam eden bir kadın hareketi ve direnişinin mevcut olduğunu ifade eden Öneren şöyle dedi: “Her şehirde, her sokakta, her alanda çağrılarımızı duyuruyoruz. Mücadelemiz Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar özgür bırakılana dek kesintisiz devam edecek. Kadınlar olarak, Aysel Tuğluk’un çığlığıyız ve bu çığlığa tüm kadınları tarihsel görevle dahil olmaya çağırıyoruz. Faşizme karşı mücadelenin bir ayağı bu insanlık suçuna ve hak ihlallerine dur demektir." 

MA / ANKARA  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.