Tüm sorunların çözümüne talip

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, demokrasiye giden yolun müzakere ve diyalogdan geçtiğine işaret ederek, “Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmeye talip olduklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı, dün TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa b400’e yakın delege katıldı. Konferansa HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Sosyalist Yeniden Kurulu Partisi (SYKP) Eşbaşkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Ayşe Erdem ve İbrahim Akın, SODAP’tan Sevtap Akdağ Karahalı ve Sezgin Kartal, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren katıldı. 

Divan oluşumuyla başlayan konferansta ilk olarak HDP’li belediyelerin yaptığı çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Yerine kayyum atanarak rehin alınan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın, Kayseri Bünyan Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği mesaj okundu.

Daha sonra söz alan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, tartışmaların Kürt sorunu etrafında yoğunlaştığı bir dönemde konferansın anlamının büyük olduğunu dile getirerek, “Bizler demokrasiyi bütün ayakları ve bütün ilkeleriyle yerleştirmek için yola çıkmış bir geleneğin temsilcisi, devamı ve yeni bir bileşimiyiz. HDP, Türkiye’de barışı demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği bütün bölgelere yerleştirmenin adresidir. Bu mücadele geleneğinin geldiği en yüksek aşamadır. Elbette bu nihai bir nokta değildir. Bizlerden sonra da bu mücadele büyüyecektir. İşte bizler bu onurlu mirasın şimdiki emanetçileriyiz. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz yeter ki bu geleceğe ışık saçan yolu bizden sonrakilere hakkıyla devredelim” dedi.  

 Demokrasiye giden yolun, müzakere ve diyalog, katılım ve toplumsal meşruiyetten geçtiğini; HDP’nin bunun en etkili önerilerini sunduğunu kaydeden Sancar, şöyle devam etti: "Sorunları silahla, şiddetle, savaş politikaları ve güvenlikçi anlayışla değil, müzakere, diyalog ve en geniş toplumsal mutabakatla çözmek istiyoruz. Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmeye talibiz. HDP olmadan, bu ülkeye demokrasiyi, barışı, eşitliği özgürlüğü getirmek mümkün olmayacaktır. Müzakere kanalları yerleştikçe, diyalog sürekli hale geldikçe bunu Türkiye'nin bütün halklarına anlatabileceğimizden hiçbir şüphe duymuyoruz. Yolumuza büyüyerek devam ediyoruz.”

Konferans basına kapalı olarak devam etti.  ANKARA

 

Ahmet Türk noktayı koydu

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Muhatap halkımız ve halkımızın mücadelesini yürüten tüm aktörlerdir. Bu şekilde biz noktayı koyuyoruz” dedi.

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı’nda konuştu. Uzun soluklu bir mücadelenin sonucunda burada olduklarını belirten Türk, “Biliyoruz ki 90’lardan bugüne baskı sindirme siyasi soykırım politikalarının devam ediyor. Bugün de on binlerce yoldaşımız zindanlarda, onları da buradan selamlıyorum. Bütün sindirme politikalarına, ödenen ağır bedellere rağmen halklarımızın umudu haline gelmiş bir siyasi partiyiz ve inanıyoruz ki demokratik siyasette geleceğin mimarı olacak bir kadroya sahibiz” dedi.

Türk, Kürt sorununun barış ve adil bir şekilde çözümü konusunda her zaman kapıyı açık bıraktıklarını, adım atılmasını beklediklerin ve destek sunduklarını anımsatarak, şunları dile getirdi: "HDP’siz bir siyasetin asla Türkiye’de iktidar olamayacağını herkes görüyor. Bütün Kürtler aktörlerin sesini dinlemek düşüncelerini almak zorundalar. Bunun dışındaki yaklaşımlar asla ve asla başarılı olamaz. Kürt sorununu çözmek için önce Kürt halkının varlığını, kimliğini, geleceğini, statüsünü içselleştirmek lazım. Eğer bir siyasetçi Kürt halkının haklarını içselleştiremezse o sorunu asla çözemez. Zaman zaman muhataplık tartışması oluyor. Muhatap kim? Muhatap halkımız ve halkımızın mücadelesini yürüten tüm aktörlerdir. Bu şekilde biz noktayı koyuyoruz. Ebetteki bugüne kadar mücadeleyi veren hiç kimsenin düşüncesi alınmadan sadece bir taraflı bir kesimle yürütülecek bir çalışmanın verimli olmayacağını herkesin bilmesi lazım.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.