Tunus’ta, iktidardaki En Nahda Partisi ile muhalefet arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Pazartesi akşamı yapılan görüşmelerde, geçiş hükümetinin kurulması yönünde uzlaşma sağlanamadığını bildirdi. Tarafların, teknokratlardan oluşacak geçiş hükümetinin başkanının kim olacağı konusunda anlaşmaya varamadıkları açıklandı. Görüşmeler için yeniden uygun bir zemin bulunana kadar, ulusal diyalog girişimlerinin şimdilik ertelendiği açıklandı.


Başkan ‘kim olacak’ tartışması

İktidardaki En Nahda Partisi, görüşmelerden sonra adaylarının Ahmed Mestiri olduğunu ve bunun da başka bir alternatifi bulunmadığını açıkladı. Muhalefet ise Mestiri’nin yaşı nedeniyle En Nahda Partisi’nin elindeki bir kukla olduğunu öne sürüyor.

Kriz devam ediyor

Taraflar geçiş hükümetinin kurulması yönündeki görüşmelere 25 Ekim’de başlamıştı. Yeni bir hükümet başkanının seçilmesi konusunda belirlenen süre geçen Cumartesi günü sonlanmış ve Pazartesi’ye kadar uzatılmıştı.
Geçiş hükümeti ve başkanının belirlenmesiyle, ülkedeki siyasi krizin sonlandırılması planlanıyordu. Ulusal diyalog kapsamındaki görüşmelerde, teknokratlardan kurulu geçiş hükümetinin yaklaşık bir ay içinde yeni anayasayı hazırlaması, seçim sisteminde reforma gidilmesi ve yeniden seçime gidilebilmesi öngörülüyordu.

TUNUS