Tunus'ta yeni bir bahar mümkün mü?

Dünya Haberleri —

Tunus / foto: AFP

Tunus / foto: AFP

  • On yıl önce “baskıcı rejimlere karşı halk ayaklanması” olarak başlayan Arap Baharı’nın beşiği olan Tunus’ta bugün yaşanan gelişmelerin hangi yöne evrileceği merak konusu. Ülkede bazı kesimler kararı “İslamcıların iktidarı ele geçirme girişimine karşı bir tutum” olarak görüyor, bazı kesimler ise “darbe” olarak adlandırıyor.

 

Tunus'ta yaşanan ekonomik krize, pandemi ile mücadelede yaşanan yetersizliklere ve yolsuzluklara tepki gösteren halkın kitlesel protestoları ardından Cumhurbaşkanı Kays Said, Anayasa'nın 80'inci maddesinde “cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkilere” dayanarak pazar günü Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldı. Karar kapsamında Meclis'in tüm yetkileri donduruldu, milletvekillerinin dokunulmazlıkları askıya alındı. Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi lideri ve meclis başkanı Raşid el-Gannuşi’nin parlamentoya girmesine izin verilmedi.

Ordunun desteğini alan Said, “yolsuzlukla mücadele” gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstleneceğini açıkladı ve ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu. İç savaş çıkarmak amacıyla kimi grupların para topladığını belirten Said, "Kim kurşun sıkarsa silahlı kuvvetler kurşunla karşılık verecek" açıklamasını yaptı ve daha sonra Savunma ve Adalet Bakanları’nı da görevden aldı.

Cumhurbaşkanının açıklamaları ardından birçok kentte de kendisine destek veren eylemler düzenlendi, karar kutlandı.

Gannuşi’den 15 Temmuz söylemi

Türk devletine ve Erdoğan’a yakınlığı ile ülkede eleştiri konusu olan İhvancı Nahda hareketi lideri Gannuşi ise “Türk halkının 15 Temmuz darbe girişimine karşı sokağa çıkmasını örnek alıyoruz” ifadelerini kullandı ve meclisi sanal oturumlarla işleteceğini belirtti.

Başbakan: Görevi teslim edebilirim

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, “halkın hakkını ve güvenliğini gözettiği için” Cumhurbaşkanı Said'in yeni bir başbakan ataması halinde görevini devredeceğini duyurdu. Tunus'un durumunu zora sokan ve kaos yaratan bir pozisyonda olmayacağını ifade eden Meşişi, Tunusluların geleceği için devlet mekanizmalarında görev almayacağını kaydetti ve ülkesine her koşulda hizmet etmeyi sürdüreceğini belirtti.

Sokağa çıkma yasağı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Said yayımladığı kararname ile ülke genelinde 1 ay süreyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ilan edildiği belirtildi. Kararname ile ayrıca 3'ten fazla kişinin kamuya açık alanda toplanması da yasaklandı.

UGTT: Bağımsızlık korunmalı

Tunus’ta bir milyon üyesi olan Genel İşçi Sendikası (UGTT) Cumhurbaşkanı Said’in kararını doğrudan desteklemedi, fakat kararı kınayan bir ifade de kullanmadı. UGTT; siyasi partileri, orduyu ve yargıyı “siyasi kavgalardan” kaçınmaya ve bağımsızlığını korumaya çağırdı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığının demokrasiye yönelik bir saldırı korkusuna karşı açık bir yol haritası belirlemesi gerektiği de kaydedildi.

Demokrasi için mücadele çağrısı

Tunus Emekçileri Partisi ise Cumhurbaşkanı Said’in kararını “darbe” olarak niteledi. İhvancı Gannuşi’nin liderlik yaptığı Nahda hareketiyle bir ittifakın da kabul edilmemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Tunus emekçilerine halk demokrasisi için mücadele çağrısı yapıldı.  

“Devrimin gidişatı darbeler ve mutlak bireysel yönetimlerle düzeltilemez” denilen açıklamada “Ülkenin ihtiyaç duyduğu değişim Tunus halkının iradesiyle olacaktır. Sivil bir devlet, halkın elinde bir iktidar ve ülkenin kendi imkanları ve kaynakları üzerindeki egemenliği; bağımsız siyasi karar alma, sosyal adalet ile erkek ve kadın vatandaşlar arasındaki eşitliğe dayalı bir halk demokrasisi kurma, ancak Tunus halkının eliyle olacaktır” denildi.  

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.