Türk - Alman ilişkileri Kenan’ı kurban seçti

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayaz’a Özgürlük İnisiyatifi dayanışma etkinliği

Kenan Ayaz’a Özgürlük İnisiyatifi dayanışma etkinliği

  • Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde davası başlayacak Kürt siyasi tutsak Kenan Ayaz için düzenlenen dayanışma etkinliğinde Alman devletinin Kürt kriminalizasyonuna dikkat çekildi. Avukat Von Der Behrens, “Alman devleti kendi terörizm anlayışını tüm Avrupa ülkelerine dayatarak bu ülkeleri baskı altına almaya çalışıyor” dedi.
  • Kenan Ayaz’ın Kıbrıslı avukatı Efstathious C Efstathiou: “Kenan’ın yaptığı hiçbir şey suç değil Kıbrıs’ta. Kenan, Türkiye ile Almanya’nın ekonomik ve askeri çıkarlarına kurban edildi. İnsanların tepkisini de yumuşatmak için ‘ceza alması halinde de cezasını Kıbrıs’ta çekmesi’ maddeleri şart konuldu.”

 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Alman devletinin talebiyle Kıbrıs’ta tutuklanan ve Haziran ayından itibaren Almanya’da tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz hakkında Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden açılan dava 3 Kasım’da Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde başlıyor. 
Kenan Ayaz’a Özgürlük İnisiyatifi, Hamburg’da bir etkinlik düzenleyerek Ayaz için dayanışma çağrısında bulundu.  Hamburg’da Centro Sociale kültür kompleksinde düzenlenen toplantıya Ayaz’ın Kıbrıslı avukatı Efstathious C Effstathiou ve Alman meslektaşı Antonia Von Der Behrens ile Hamburg Milletvekili ve Die Linke Meclis Grup Başkanı Cansu Özdemir konuşmacı olarak katıldı. 

Türk cezaevlerinden daha ağır
Özdemir, DAİŞ’e karşı savaşan Kürtleri takdir eden Alman devletinin Kürtlerin meşru talepleri için mücadele eden siyasetçileri tutuklamasının büyük bir çelişki olduğunu söyledi. Tutuklanan Kürt siyasetçilerinin büyük bir izolasyona tabi tutulduklarını söyleyen Özdemir, izolasyon koşullarının Türk cezaevlerinden daha ağır olduğunu belirtti. 

Korku siyasetine teslim olmayacağız
Kürtlere yönelik kriminalizasyonun altını çizen Özdemir, “Kürt sorununa barışçıl bir çözüm getirmek yerine burada mücadele yürüten arkadaşlarımızı tutuklayarak herkese gözdağı vermek istiyorlar. Onlarla ilişkilenen, konuşan ya da yasal bir eyleme katılmış olan insanları da sınır dışı etme, işlerini ve mesleki eğitimlerini engellemeye çalışıyorlar. Son dönemlerde bu baskıların arttığına şahit oluyoruz” dedi. 

Duruşma 3 Kasım’da
“Ama bizler bu korku siyasetine teslim olmayacağız.  Kıbrıs’taki insanlar Kenan arkadaşımıza nasıl sahip çıktıysa biz de aynı duygularla ona sahip çıkacağız” diyen Özdemir, 3 Kasım’da başlayacak duruşmaya ve yapılacak dayanışma eylem ve etkinliklerine güçlü katılım çağrısında bulundu. 

Kıbrıs’taki dayanışmayı buraya taşıyalım
Avukat Antonia Von Der Behrens, Kenan Ayaz’ın genç yaşlarda Türk devletinin zulmüyle tanışan bir Kürt olduğunun altını çizerek, uzun yıllar Türk cezaevlerinde tutulduğunu belirtti. Avukat Von Der Behrens, “Müvekkilim bir daha tutuklanmamak için Kıbrıs’a giderek iltica etti. Türkiye’de kalması halinde daha uzun yıllar cezaevinde kalacak, belki bugün de hayatta olmayacaktı. Kıbrıs’a geldikten sonra elinden geldiği kadar halkının haklı davasını her platformda dile getirdi. Kıbrıs’ta olduğu sürece hiçbir suça bulaşmamasına rağmen Federal Almanya’nın iade istemi özerine Almanya’ya teslim edildi. Çünkü Alman devleti kendi terörizm anlayışını tüm Avrupa ülkelerine dayatarak bu ülkeleri baskı altına almaya çalışıyor” dedi. Kıbrıs’ta iade kararının durdurulması için yapılan eylemleri hatırlatan Avukat “Kıbrıs’ta Kenan Ayaz için gösterilen dayanışma ruhunun burada da gösterilmesi gerekiyor” mesajı verdi. 

Ekonomik ve askeri çıkarlara kurban
Toplantı için Kıbrıs Cumhuriyeti’nden gelen Kenan Ayaz’ın avukatı Efstathious C Efstathiou Kenan Ayaz’ın Kıbrıs’ta tutuklanması ardından gençler öncülüğünde birçok sahiplenme eylemi düzenlediğini belirterek şöyle devam etti: “Ayaz’ın davası sıradan bir dava degil. Kıbrıs’taki mahkeme de Ayaz hakkında karar vermekte çok zorlandı. Çünkü Kenan’ın yaptığı hiçbir şey suç değil Kıbrıs’ta. Gözaltına alınmasından sonra serbest bırakılması ve Almanya’ya iade edilmemesi için hemen bir komite oluşturuldu. Komite, Yunan ve Kürt gençlerin yanı sıra birçok avukat ve aydın insandan oluşuyor. Bu komiteye destek olmak için birçok insan da Avrupa’dan geldi. Kenan, Türkiye ile Almanya’nın ekonomik ve askeri çıkarlarına kurban edildi. İnsanların tepkisini de yumuşatmak için ‘Almanya’ya iade edildikten sonra Türkiye’ye teslim edilmemesi, ceza alması halinde de cezasını Kıbrıs’ta çekmesi’ maddeleri şart konuldu.”
 Kenan Ayaz’ın serbest bırakılması için Kıbrıs’taki eylemlerin devam ettiğini belirten Avukat Efstathiou, dayanışma eylemlerinin Almanya’ya taşınmasının önemine vurgu yaptı. 

Mektup yazalım
Kenan Ayaz’ın 3 Kasım’da başlayacak duruşması için duyarlılık çağrısında bulunan avukat, mektup yazarak da dayanışma mesajlarının iletilebileceğini belirtti. 

Ayaz’a şu adres üzerinden mektup yazmak mümkün:

Untersuchungshaftanstadt Hamburg
Holstenglacıs 3
20355 Hamburg

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.