Türk çeteleri cesetleri soyuyor

Dünya Haberleri —

Efrîn

Efrîn

  • Türk işgalindeki bölgelerde deprem sonrası bir çok kentten talan ve soygun haberleri geliyor. Rojava’nın işgal altındaki Cindirês kenti Türkiye destekli çetelerin ölülerin ziynet eşyalarını çaldığı bir mekana dönüştü. 

Türk devletinin Milli ordu adı altında örgütlediği çeteler ölü soyuculuğu ve talanın dozunu yükseltti. Depremde yıkılan bölgelerde “Sultan Süleyman Şah Tümeni" ve "El-Hamza Tümeni” yıkılan evlerden ve ölülerin üzerindeki ziynet eşyalarını çalıyor. Türk devletinin işgal ettikten sonra birlikte yönettiği Efrîn Kantonunda merkezileşen işgalci ve yerleşimcilerin askeri güçleri özellikle Cindirês’de deprem zedelere akrabalarının gönderdiği paraların bir kısmına el koyuyor.  

Ofislerin önünde bekliyorlar

Türkiye destekli paramiliter çete gruplar depremin ilk şokunun atlatılması ardından afetzedelere gelen yardım paralarının bir kısmına el koymaya başladı. Efrîn merkez ve ilçelerinde bir kaç günden beri para transfer bürolarının önünde bekleyen “Milli Ordu” çeteleri ve Iqtisadiyah Ahrar Al-Sharqiyah çeteleri depremzedelerden zorla paralarını alıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) kaynakları silahlı kişilerin mali yardımları gasp etmek için transfer ofislerinin önünü mesken tuttuğunu açıkladı. SOHR, "Iqtisadiyah Ahrar Al-Sharqiyah" (Ahrar Al-Sharqiyah'ın Ekonomi Ofisi) olarak bilinen grubun üyeleri, Cindirês'teki döviz bürolarının önünde toplandı ve siviller tarafından yapılan para transferlerine bir yüzde koydu” dedi. Ayrıca, Humus vilayetinden Türk devleti tarafından örgütlenerek yönetilen Sultan Murad Tugayı üyelerinin de talandan yeterince pay alamadıkları için Cindirês’den çekildikleri bilgileri de geliyor. 

Türk “Milli Ordu”su ölü soyuyor

SOHR aktivistleri, Türk destekli “Milli Ordu”nun bazı gruplarının, 6 Şubat'ta bölgeyi vuran depremin ardından Efrîn kentine bağlı Cindirês ilçesinde yıkılan evlerin mallarını ve mobilyalarını çaldığını bildirdi.

Gözlemevi haber kaynakları, moloz kaldırma, yaralı ve cenazelerin çıkartılması esnasında çöken evlerin talan edildiği ölülerin ziynet eşyalarının çalındığı olayları rapor ediyor. Enkaza dönen evlerden çalınan eşyalar arasında para, mücevher, mobilya ve yaşam malzemeleri olduğu, şikayet edilse de her hangi bir sonuç alınmadığı aktarılıyor. Türk devlet destekli bir başka yapı olan Askeri Polis, Cindirês’de kurtarma operasyonu adı altında talanı yapan gruplara bilgi verdiği ancak talanın devam ettiği aktarıldı. 

Türkiye destekli üniformalı çete üyelerinin, mücevher ve para çalmak için depremden etkilenen bölgelerde yaygın bir şekilde harekete geçtiği aktarılıyor. Türk devletinin silahlandırdığı çeteler 20şer kişilik gruplar halinde talan gerçekleştiriyor.

Cindirês’de gerginlik

Efrîn'in Cindirês ilçesinde, kurtarma ve tıbbi malzemelerin depremden etkilenenlere ulaştırılmaması ve bu malzemelerin sadece depremzedelerin ailelerine değil dışarıdan getirilen yerleşimcilere verilmesi gerilimin yükselmesine sebep oldu. Cindirês’in Kürt olan halkı ve Türk devlet destekli “Milli Ordu” fraksiyonları arasında gerginliğin arttığı gelen bilgiler arasında. 

Aynı çete yapısı, Kürtlere ait makinelerin ve tıbbi- kurtarma malzemelerinin bulunduğu depolara el koydu. Ayrıca, “Milli Ordu” grupları, Kürtlerin Cindirês’de kurtarma çalışmalarına katılmak için gönderdiği makinelerin girişini engelledi.

Depremden en çok zarar gören kent olan Cindirês ilçesinde doğrudan Türk devletinden direktif alan "Sultan Süleyman Şah Tümeni" ve "El-Hamza Tümeni" adlı çete oluşumlarınan yanı sıra "Ahrar Al-Sharqiyah" ve "Jaish Al Sharqiyah" gibi HTŞ destekli yapılar konumlanmış durumda.  HABER MERKEZİ

*****

Cenazeler Suriye’ye naklediliyor

Bakurê Kurdistan’da Mereş merkezli yaşanan ve bir çok kentin neredeyse büyük bölümünün harabeye döndüğü kent ve yerleşim biriminde çok sayıda Suriyeli de hayatını kaybetti.  

6 Şubat'ta bölgeyi vuran yıkıcı depremde Bakurê Kurdistan ve Türkiye kentlerinde yaşamını yitiren 120 Suriye vatandaşı Bab Al-Selam kapısından Suriye'ye nakledildi. Yine aynı gün Cerablus sınırında da beş ceset Suriye'ye nakledildi.

Son verilerin açıklanması sonrası Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de yaşamını yitiren Suriye vatandaşlarının sayısı 1202’ye ulaştı.

Bundan önce 10 Şubat'ta 600 Suriyelinin cenazesinin Bab el-Hava sınırından nakledildiği bilgisi gelmişti. Yakında daha fazla cenazenin Suriye'ye nakledilmesi bekleniyor.

Son gelen cenazeler arasında Rakka, Kobanê, Deyr ez-Zor ve Menbiç şehrinden 25 kişiyinin de bulunduğu bilgisi var.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.