Türk çeteleri huzursuz

Dünya Haberleri —

İdlib’de protesto gösterisi

İdlib’de protesto gösterisi

  • Halep, İdlib ve Efrîn başta olmak üzere Türkiye destekli çetelerin hakim olduğu yerleşim yerlerinde Türkiye ve Suriye devletleri arasındaki görüşme trafiği protesto edildi. 

Suriye El Kaidesi ile ittifakları ve Türk devletinin Rojava Kurdistan’ını birlikte işgal ettiği güçlerin büyük bölümü normalleşme tartışmalarından rahatsız. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tepkileri dindirmek için yaptığı görüşmede yer alan Suriyeliler tepkilerin hedefi oldu. Suriye’nin kuzeybatı vilayetleri toplu gösterilere sahne oluyor. 

Salim el-Muslat dövüldü

Türk devleti ile Suriye yönetimi arasındaki görüşmelerde kurban edildiklerini söyleyen yüzlerce kişi kendilerine Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) diyen oluşumun Başkanı Salim el-Muslat'ı hedef aldı. Bir kaç gün önce Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek Türk devletinin taahhütlerine bağlı olduğu mesajını veren Muslat’a yoğun tepki vardı. Rojava’ın Türk işgali altındaki kenti Ezaz’da toplanan bir gurup, SMDK ofisini taşladı. Bir çok sosyal medya hesabı, Halep'in kuzeyindeki Ezaz'da göstericinin Salim el-Muslat’ı darp ettiği ve tekmelendiği görüntüleri paylaştı. SMDK Başkanı ve beraberindeki heyet Ezaz’daki gösteriye katılması engellendi ve kentten kovuldu. 

Halep bölgesinde yayın yapan sosyal medya hesapları, Türk devleti ve çetelerinin denetimindeki Efrîn, Ezez, Cerablus, Mare ve Dabık’da binlerce kişininin Türkiye Suriye yakınlaşmasını protesto ettiği gösterilerin video ve fotograflarını yayınladı. 

İnkar etti ama kurtulamdı

Kuzeybatı Suriye'de Türk devleti ile çetelerinin ve HTŞ’nin hakim olduğu bölgelerde Moskova toplantısını öven kendilerine ‘Suriye Geçici Hükümeti’ diyen yapının Başkanı Abdurrahman Mustafa'ya karşı öfke vardı. İlk açıklamasında Rusya, Suriye ve Türk Savunma Bakanlarının Moskova’da gerçekleştirdiği toplantıyı ‘olumlu bir adım’ olarak nitelemişti. Artan tepkiler karşısında Abdurrahman Mustafa açıklamasını inkar ederek yanlış tercümeden kaynaklanan bir durum olduğunu söyledi.

İdlib’de onlarca merkezde protesto

İdlib kent merkezi ile Eriha, Harem, Salkin, Iskat, Sarmada, Dana, Kefr Lusin kasabaları ve bir çok kampta yapılan eş zamanlı gösterilerde Türkiye-Suriye yakınlaşması protesto edildi. Göstericiler Türkiye’nin Suriye rejimine yakınlaşmasını kınayan pankartlar açtı. İdlib'de rejime karşı ısrarlı savaş çağrıları vardı.

Cebel el-Zaviye’de çatışma

İdlib'in güneyinde silahlı gruplarla Suriye rejim güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Fethu’l Mubin Operasyon Odası’ndan (Heyetu Tahriru’ş Şam liderliğindeki silahlı gruplar) bir kaynak, rejim güçlerinin cuma sabahı Cebel el- Zaviye'deki Ruveyha hattından sızma girişiminde bulunduğunu aktardı. Açıklamada İdlib'in güneyinde meydana gelen çatışmalarda her iki tarafta da ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

Cebel el-Arab’da kaos 

Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi yıl başından beri Suweyda kentinde 2’si kadın 5 kişinin ölümü ve 6 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan 4 olayın yaşandığını açıkladı.

Her Pazartesi Suweyda kentinin El-Karama meydanında, başta yaşanan kaostan kaynaklı ölümler, yükselen fiyatlar, akar yakıt kıtlığı ve kötüleşen hayat şartlarını protesto etmek için Barışçıl Hareket adı ile bir araya gelen halk sesiz gösteri düzenliyor. 

Türk devleti İdlib’e helikopter pisti yaptı  

Cebel el-Zaviye bölgesinin Balyoun kasabası yakınında bulunan göçmen kampı ve Ebu Taftanaz askeri üssünde Türk ordusunun bölgeye helikopter pisti inşa ettiği belgelendi. Putin Erdoğan görüşmesi ardından Bab el-Hawa’da bulunan Türk askerlerinin 50 araçlık bir konvoy ile Batı İdlib ve Cebel Zaviye’ye takviye olduğu bildiriliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.