Devlet güçlerinin terör estirdiği İstanbul’da polis ve ırkçı grupların ortak saldırısında çok sayıda kişi yaralandı, 150’yi aşkın kişi gözaltına alındı. Polisin gaz bombasıyla vurduğu BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin yaşamını yitirdi. Tüm saldırı ve engellemelere rağmen Kürtler kentin tümünü Newroz alanına çevirdi, binlerce kişi de Kazlıçeşme’de biraraya gelerek „An azadî, an azadî“ dedi. 
Türk devletinin merkezi kararı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı’nın gizli genelgesiyle Valiliklerce alınan Newroz yasağına rağmen İstanbul’da önceden ilan edildiği gibi kutlama yapılmak istendi. Kentte adeta olağanüstü hal ilan edildi. Sabah saatlerinde kutlamanın yapılacağı Zeytinburnu-Kazlıçeşme’ye giden yollar trafiğe kapatıldı. Metrobüs, tren ve vapur seferleri iptal edildi. Birçok ilçeyi abluka altına alan polis, halkın biraraya gelmesini engelledi. Sokaklarda adeta Kürt avı başlatıldı, puşili gençler, geleneksel kıyafetli kadınlar gözaltına aldı. Halkı Newroz alanına taşıyacak araçların ruhsatlarına el konuldu. Anadolu yakasından Newroz’a katılmak üzere yola çıkan araçların geçişine izin verilmedi. Tüm yasak ve engellemelere rağmen BDP binaları önünde biraraya gelen kalabalık gruplar kendi imkanlarıyla yollara koyuldu. Newroz’u kutlamakta kararlı binlerce Kürt ve dostları, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı‘na doğru akın etti.

Devlet terör estirdi halk direndi

Devlet güçleri tarafından Kazlıçeşme Meydanı ve çevresi kuşatma altına alındı. Çevre yollara Çevik Kuvvet ekipleri yerleştirildi. Meydanın çevresi demir bariyerlerle çevrildi. Tüm engellemelere rağmen Newroz alanına akan halka devlet güçleri birçok yerde gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı, şiddetli çatışmalar yaşandı. 
Çatışmalar Topkapı, Cevizlibağ, Milet Caddesi ve Vatan Caddesi’nde yoğunlaştı. Avcılar, Topkapı ve birçok yerde polis Metrobüs Durağı’nda toplanan gruplara saldırdı. Topkapı Cevizlibağ‘da polis engelini protesto eden kitle E-5 karayolunu trafiğe kapattı. Polisin saldırısı sonucu çatışma çıktı. Polisin saldırısına gençler taşlarla karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda tramvay duraklarının camları kırıldı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına alındı. Ara sokaklarda çatışmalar uzun süre devam etti.

Vekillere de gaz
Çevik Kuvvet ekipleri, Zeytinburnu sahiline doğru yürüyüşe geçen aralarında BDP’li vekiller, yaşlılar, kadınlar ve çocukların bulunduğu binlerce kişiye saldırdı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP’li vekiller Sırrı Sakık, Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Mülkiye Birtane’nin de bulunduğu binlerce kişiye karşı polis gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Atılan gaz bombalarından aralarında BDP’li vekil Birtane’nin de bulunduğu çok sayıda kişi etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

BDP’li yönetici yaşamını yitirdi
Polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu yaralanan BDP yöneticisi Hacı Zengin kaldırıldığı Arnavutköy Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 


Dört saat bekletildi
Gaz bombası kafasına isabet eden ve polisin coplu müdahalesine maruz kalan Abdullah Afpar ise dört saatlik bekleyiş ardından Medikal Park hastanesine kaldırıldı. Hastaneye giden BDP’li Önder, „Hastanın kim olduğunu öğrenince ambulans gönderilmiyor, doktor da hastayı terk edip gidiyor. Bir şey olursa sorumlusu ilin valisi ve devlet kurumlarıdır“ dedi.

Irkçı gruplardan polise destek

Saldırılarda çok sayıda kişi yaralanırken 150’yi aşkın kişi de gözaltına alındı. Zeytinburnu’nda Ziya Gül Parkı’nda toplanan kitleye yönelik polis saldırısında çok sayıda kişi yaralandı. Ercan Şimşek ve Zafer Erol isimli iki kişinin durumunun ağır olduğu ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.
Polisin saldırılarına ırkçı gruplar da katıldı. Ferhat Altuntaş isimli bir kişi de Edirnekapı civarında sivil giyimli bir grup tarafından demir sopalarla dövüldü. Ağır yaralanan Altuntaş olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Karagümrük’te Vanlı Adem, Fırat, Ömer ve Mehmet Aytış, ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Yaklaşık 20 kişinin bıçak ve sopalarla saldırdığı 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Zeytinburnu’nda polis saldırısına destek veren sivil giyimli grubun fotoğraflarını çeken DİHA muhabirine polis müdahale ederek görüntüleri sildirdi.
Zeytinburnu’nda gözaltına alınan 5 kişinin polis aracı içinde darp edildiği öğrenildi.

Gerçek mermi kullanıldı
BDP Başakşehir İlçesi önünde toplanan binlerce kişi polis engellemesini protesto için „PKK halktır halk burada“ sloganlarıyla Güvercintepe Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Halka gaz bombalarıyla saldıran polis, gerçek mermi kullandı; çok sayıda kişi yaralandı. Mahalle arasında devam eden çatışmada çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Her şeye rağmen kutlandı
Tüm saldırı ve engellemelere rağmen Kürtler Newroz’u direniş ruhuyla kutladı. Engellemeler nedeniyle Kazlıçeşmeye’ye gidemeyen halk, il genelinde bulunduğu yerde Newroz Bayramı’nı kutladı. Kutlamalarda BDP’li vekiller de yerini aldı. Zeytinburnu Beş Telsizler’de yapılan kutlamaya katılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, „AKP polisi bizi her gördüğü yerde copla, gaz bombalarıyla saldırıyor. AKP Hükümeti’ne sesleniyoruz, gazınız, copunuz bizi durduramayacak. Bugün İstanbul’un her yeri direniş yeridir, her yer Newroz’dur“ dedi.
Beyoğlu’nda Hacı Ahmet Mahallesi’nde biraraya gelen binlerce kişi yaktıkları ateşin etrafından halay çekerek Newroz’u kutladı. Kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı kutlamada sık sık Öcalan ve PKK lehine slogan atıldı. Kutlama gece geç saatlere kadar devam etti.
Esenyurt Köyiçi Meydanı’nda da halk engellemeyi halaylar çekerek protesto etti.
Küçükçekmece’de Kanarya Meydanı’nda ise binlerce kişi toplandı. Zılgıt seslerinin yükseldiği alanda ateşler yakılarak, halay çekildi.
Kartal’da da Kazlıçeşme’ye gidişi engellenen halk BDP binası önünde oturma eylemi yaptı. Ateşler yakan kitle, davul zurna eşliğinde halay çekti.

 DİHA/İSTANBUL




MİT Müşteşarı’nı çağırdı

Newroz kutlamalarının sürdüğü saatlerde Türk Başbakan Erdoğan’ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştüğü ortaya çıktı.
Türk Başbakan Erdoğan resmi programında bulunmamasına rağmen dün Ankara/Keçiören Subayevleri’ndeki konutunda MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Sürpriz görüşmenin Newroz kutlamalarının yapıldığı saatlere denk gelmesi dikkat çekti. Görüşmeye daha sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de dahil olduğu öğrenildi. 1,5 saatin ardından Fidan, Erdoğan’ın evinden ayrılırken Erdoğan, Bozdağ ve Ergin ile görüşmeye devam etti.