Türk devleti KDP'yi iktidarda tutuyor

Eyub Barzani

Eyub Barzani

  • Kürt siyasetçi ve yazar Eyüb Barzani, PKK’nin tarih yazdığı bir ortamda KDP’nin ise Kürdistan’ı Türk devletine teslim ettiğini; Türk devletinin de KDP'yi iktidarda tuttuğunu söyledi.

Rojnews'in sorularını yanıtlayan Barzani, Türk devletinin on yıllardır saldırdığını; son zamanlarda işgali genişlettiğini belirterek, aslında Türk devletinin Güney’i işgal etmek istediğini ifade etti. KDP'nin, Türk devletine peşkeş çektiğini, halka güvenmek yerine Türk devletine güvendiğini; Hewlêr’deki kararları artık Türk devletinin aldığını söyleyen Barzani, aslında Barzaniler ve  KDP’nin içinde birçok kişinin Türk devletiyle iş birliğinden rahatsız olduğunu aktardı.

Federe Hükümet içinde hiç kimsenin özgürlüğünün olmadığını, sadece bazı kişilerin oy almadan yönettiğini kaydeden Barzani, şunları söyledi: "Bir kişi kararları tek başına alıyor ve kimse yaptığın doğru değil, diyemiyor. Güney Kürdistan’da köklü değişikliklere ihtiyaç var. Bu iktidar olduğu sürece huzur olmayacak. Düşman ya da Türk devleti, Güney’in bu iktidarın düşmesine izin vermek istemiyor. Halk, KDP’nin Türk devletiyle iş birliğinden bıkmış durumda ve iktidara karşıdır. 

PKK de dahil olmak üzere Güney’deki tüm partiler, hareketler ve örgütler toplantılar yapıp, sorunlara bir çözüm yolu bulabilir. Türk devleti düşmandır ve her Kürt de bunu bilmelidir. PKK, Güney Kürdistan'da tarih yazıyor. PKK olmasaydı durumumuz felaket olurdu. PKK, Şengal’i korudu ve halkı büyük bir fermandan kurtardı. PKK’nin Güney ve Şengal’deki direnişi büyük bir destandır. PKK, DAİŞ’i engelledi. Herkes KDP’nin Şengal’den kaçışını gördü ve bu bir rezaletti. Korkaklar gibi kaçtılar. PKK de Şengal halkı için yardıma koştu ve Şengal’de Êzîdî halkına destek verdi. Türk devleti PKK’nin gücünden korkuyor ve Kürtler arasında büyük bir savaş başlatmak istiyor."

Behdinan'da üslerini arttırıyor

Türk ordusunun Behdinan bölgesine yönelik saldırılarının tehlikeli bir aşamaya ulaştığını belirten aktivist Hogir Selim, bölgedeki askeri üslerini de artırmaya çalıştığını söyledi.

Behdinan’da yaşayan aktivist Hogir Selim, Rojnews’e konuştu. Türk ordusunun Behdinan’a yönelik saldırılarının tehlikeli bir aşamaya ulaştığını kaydeden Hogir Selim, bu tehdidin Kürt halkı ve Güney Kürdistan üzerinde ciddi bir etkisinin olduğunu söyledi. Hogir Selim, “Türk ordusu, Behdinan bölgesindeki askeri üslerini artırmaya çalışıyor. İnşa ettiği üsler geçici değildir. Uzun vadeli inşa edilen askeri üslerle Güney Kürdistan topraklarını ele geçirmek istiyor. Türkiye’nin bir diğer hedefi ise Behdinan bölgesinin ve Behdinan’ın stratejik alanlarının gelirlerini kontrol etmektir” dedi. 

Türkiye’nin saldırıları durdurulmazsa Federe Kürdistan'ın statüsü diye bir şey kalmayacağını söyleyen Hogir Selim,  "Behdinan bölgesindeki yurttaşlar ve Kürt halkı, devam eden saldırıları durdurmak için ne gerekiyorsa yapmalı ve tavrını ortaya koymalıdır” diye ekledi. 

STK örtüsüyle istihbarat üsleri

Türk devletinin Güney Kürdistan’da 50’yi aşkın askeri üs inşa ettiğini belirten güvenlik uzmanı Hawkar Caf, ayrıca Sivil Toplum Kuruluşları (STK) adı altında istihbarat üsleri oluşturduğunu söyledi. 

Güvenlik Uzmanı Hawkar Caf, Irak merkezli Melume TV'ye konuştu. Türk devletinin Güney Kürdistan’daki askeri üslerine dikkat çeken Hawkar Caf, “50’yi aşkın askeri üs kurmuş. Bunlardan 21’i başlıca önemli askeri üslerdir ve Dihok ile Hewlêr bölgesinde bulunuyor” dedi.

Ayrıca Güney Kürdistan’da STK veya ticari kuruluş adı altında istihbarat üsleri oluşturduğunu kaydeden Hawkar Caf, "Şu an Türk devletinin en az 10 bin askeri Irak ve Kürdistan Bölgesi topraklarındadır” diye konuştu. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.