Türk polisi bunu sordu

HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan

HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan

  •  Türk polisi, Newroz’da yaptığı konuşmadan dolayı gözaltına aldığı HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan’a, “Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya isimli şahıslarla ilişki ve irtibatınız nedir?” diye sordu.

HDP Eskişehir İl Eş Başkanı Şükriye Ercan, Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 12 Şubat’ta gerçekleştirdikleri “Zamlar geri alınsın” yürüyüşü nedeniyle önceki gün ifade çağrıldığı Eskişehir Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde ifadesi alınırken Eskişehir TEM Şube polisleri tarafından gözaltına alındı.

TEM’e götürülen İl Eşbaşkanı Ercan, 20 Mart’ta kentte düzenlenen Newroz kutlamasındaki konuşması gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası”yla suçlandı. İfadesi alınan Ercan’a, Newroz’da yaptığı konuşmasında bahsettiği Deniz Gezmiş, Mazlum Doğan, İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan’a dair şu sorular yöneltildi: “Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya isimli şahıslarla ilişki ve irtibatınız nedir? Aileniz veya yakınlarınızdan PKK/KCK içerisinde faaliyet gösteren ya da bu suçtan dolayı gözaltına alınan tutuklanan var mı?” 

Ercan ifadesinin ardından serbest bırakıldı.   ESKİŞEHİR 

 

HDP ilçe binasına 'övme' baskını

HDP Kartal İlçe Örgütü binasına baskın yapan polis, dergi ve fotoğraflara el koydu.

Kartal İlçe Örgütü binası, önceki gün ilçe eşbaşkanları ve yöneticilerinin olmadığı zamanda basıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturmanın “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla baskının gerçekleştirildiği öğrenildi. Aramanın bu suçlama ile ilgili  “makul şüphe” olduğu gerekçesiyle yapıldığı kaydedildi. Binada saatler süren aramada, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya’nın fotoğrafları, Demokratik Modernite ile Jineoloji dergilerine polis tarafından el konuldu.

Partililer ve çok sayıda yurttaş, ilçe binasının önüne gitti. Kitle ilçe binası önünde baskını protesto etti. “HDP halktır, halk burada” sloganlarını atan kitle ile polis arasında arbede yaşandı.

Newroz'u hazmedemediler

HDP İstanbul İl Örgütü, Kartal İlçe binalarına yapılan polis baskınına karşı bina önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi( TİP), Devrimci Parti üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada sık sık “Biji berxwedana HDP”, “Baskınlar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “HDP halktır halk burada”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” sloganları atıldı.

HDP Kartal İlçe Eşbaşkanı Aygül Sincar Karataş, uydurma gerekçelerle ilçe binalarına 20’ye yakın polisin baskın yaptığını belirterek, baskın esnasında binada olmadıklarını söyledi. Yenikapı Newroz’u için kötü hava koşullarına rağmen çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karataş, “Halkın ruhu Newroz’a yansıdı. Milyonlar alanlara aktı. Bu HDP’nin sahiplenmesidir. Halkın yüreğinin HDP’de olduğu anlamına geliyor. Bundan dolayı bir tahammülsüzlük yaratmıştır ve biz artık daha çok çalışacağız. Eskiden 20 eve gidiyorsak artık 100 eve gideceğiz” dedi.

İlçe Eşbaşkanı Mete Aşan da "Mmilyonlarca Kürt halkı ve dostları meydanları doldurduk. Bu birlik ve mücadeleden rahatsız oldular. Bu rahatsızlığı daha da büyütüp mücadeleyi daha çok büyüteceğiz. Asla geri adım atmayacağız. Sokak sokak mücadele edip HDP’yi büyüteceğiz. HDP, Kürt halkının ve ezilen halkların umududur” şeklinde konuştu. 

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu ise bu saldırının, Newroz’un coşkulu ve yoğun bir şekilde geçmesinden dolayı kabullenemeyenlerin saldırısı olduğunu söyledi. Encu, “Milyonların ortaya koymuş olduğu iradeyi hazmedemeyenler polis baskınıyla kendisini gösteriyor. Bu saldırıları ve saldıranları yıkacağız” dedi.

Polisleri gönderenlere seslendi

Dayanışma mesajı veren SODAP Yürütme Kurulu üyesi Tülay Korkutan şunları ifade etti: “HDP tüm baskılara, İzmir’de katledilen Deniz Poyraz yoldaşımıza, Ankara, Suruç, Amed katliamlarına rağmen diz çökmedi, sokakları terk etmedi. Bunu Newroz'da da gördük. Buradan bu polisleri buraya gönderenlere sesleniyoruz: bizi bitiremezsiniz, bizler mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Faşizme, tüm baskılara karşı Kürt halkının eşitlik, özgürlük mücadelesinin yanındayız.” 

 

Güçlükonak ve Dargeçit'te gözaltı

Türk devlet güçeri, Güçlükonak ve Dargeçit'te evleri basarak üç kişiyi gözaltına aldı.

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Fındık beldesinin Gümüşyazı köyünde önceki sabah jandarma tarafından bazı evlere baskın düzenlendi. Aramaların ardından Vasfiye Elik (60) ve Sait İlhan (55) gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi hakkında bilgi alınamadı. Elik ve İlhan’ın, Şırnak Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. 

Mardin'in Dargeçit ilçesinde de bir eve baskın yapıldı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldığı öğrenilen soruşturma kapsamında ev ibasılan Abdürrahim Arslan (43) gözaltına alındı. Arslan'ın Şırnak'a götürüldüğü öğrenildi. 

 

Bolu’da ifadelere başlandı

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 22 kişiden 5’inin Emniyet ifadesi tamamlandı. 

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Yöneticisi Av. Alişan Şahin’in de bulunduğu 23 kişi farklı şehirlerde gözaltına alındı.  

Cezaevindeki yakınlarına para gönderdikleri gerekçesiyle evleri basılarak gözaltına alınan kişiler Bolu’ya götürüldü. Avukat Şahin, önceki gün ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, gözaltındaki diğer kişiler ise Bolu Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. 5’inin daha ifadesi alınırken geri kalanların ifadesi ise henüz alınmadı. Dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle gözaltındaki kişilerin neyle suçlandığı bilinmiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.