Edirne Valiliği “147 bin 132 sığınmacı geçiş Yunanistan’a geçiş yaptı” derken, AKP-MHP faşist rejiminin batılı müttefiklerinden ekonomik ve siyasi tavizler koparmak için kış ortasında sınırlara sürdüğü mülteci/göçmenler Yunanistan’da, tam bir dramatik hayat yaşıyor.

Türk devletinin şantaj aracı olarak mültecileri sınıra yığması ardından Yunanistan’daki kamplarda yaşanan dram giderek ağırlaşıyor.

6 yaşındaki çocuk yanarak can verdi

Suriye’nin İdlib eyaletinde himayesindeki El Kaide kökenli çetelerle birlikte yaşadığı sıkışmışlığı aşmak, Batılı müttefiklerinden bu konuda taviz koparmak için mültecileri şantaj için zorla Yunanistan sınırına süren Erdoğan rejimi, çok sayıda mültecinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.

Aynı zamanda ani mülteci akını sonrasında Lesbos başta olmak üzere birçok Yunan adasındaki mültecilere yönelik baskılar da artmıştı. Son olarak Pazartesi günü yoğun bir yığılmanın yaşandığı Lesbos’un Moria kampında çıkan bir yangında 6 yaşındaki bir Afgan çocuğu yaşamını yitirmişti.

20 bin göçmen insanlık dışı koşullarda yaşıyor

ANF’nin haberine göre Lesbos adasındaki Moria kampında yaşayan mültecilerin sayısı 20 bini buluyor. Çoğu derme çatma çadır ve konteynerlerde İnsanlık dışı şartlarda yaşayan mültecilerin durumu, Yunanistan’ın mülteci politikasında iflas ettiğinin de göstergesi.

Son aylarda ve özellikle Türkiye’nin sınıra mültecileri zorla yığması ardından ırkçı kesimlerin de saldırılarına maruz kalan mültecilerin dramında sistemin çaresizliği önemli rol oynuyor. İltica başvurularının işleme konması aylar sürerken, bunun sonucu binlerce mülteci kamplarda izole olmaya mahkum oluyor.

Lesbos’taki Moria Kampı’nda bu nedenle 3 bin civarında olan kapasiteye karşılık 20 bin kişi zor şartlarda tutuluyor.

Adalarda mülteci kampları inşa edildi

Yunanistan’daki Avrupa Birliği (AB) destekli mülteci kampları Lesbos, Kios, Leros, Kos ve Samos adalarında inşa edildi. Hemen hemen tüm adalardaki kampların birçoğu çadırlardan oluşuyor ve kış aylarında ısınma için dışarıda veya içeride ateş yakılması gerekiyor. Isınma amaçlı yakılan ateşler ise çadırlarda yangınlara ve dolayısıyla da ölümlere yol açıyor.

Çocukların durumu endişe verici

AKP-MHP faşizminin politikalarıyla daha da zorlu bir sürece giren adalardaki mülteciler, son haftalarda Yunan ırkçılarının da hedefi haline gelmişlerdi. Saldırılar ancak polisin de müdahalesi sonrasında kısmen durdurulabilmişti. Adalardaki en önemli sorun çocuklar. Bugüne kadar Almanya ve Fransa dahil birçok AB ülkesi adalarda bulunan ve aileleri olmayan bin 600 kadar çocuğu alacaklarını duyurmuştu. Yine de bu yeterli değil. Zira adalardaki 40 bin mülteciden 5 binini yalnız başına yola çıkmış olan çocuk veya ergen yaştakiler oluşturuyor.

Edirne Valiliği’nin açıklaması

Edirne Valiliği, AKP-MHP rejimi tarafından sınıra sürülen mülteciler için yaptığı açıklamada Yunanistan’a 147 bin 132 sığınmacının geçiş yaptığını ileri sürdü.  Kimi yorumcular Valiliğin bu açıklamasının abartılı olduğunu belirtiyor.

Edirne Valiliği’nden yapılan açıklamada, bu yıl 27 Şubat’tan itibaren Türkiye’nin farklı bölgelerinden sınır hattına göçmen akını başladığı ifade edildi. Açıklamda “27 Şubat 2020 tarihinden bugüne kadar, Edirne il sınırlarından Yunanistan’a 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı mıntıkasından 55 bin 904 ve 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı mıntıkasından da 91 bin 228 olmak üzere toplam 147 bin 132 düzensiz göçmen geçiş yapmış olup, geçişler halen devam etmektedir” denildi.

Bu arada başta İstanbul olmak üzere çok sayıda kentten Edirne’ye giden mülteci/göçmenlerin, Avrupa’ya geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki tampon bölge ve çevresinde bekleyişlerinin devam ettiği belirtildi.

 

HABER MERKEZİ