Türkdoğan: Karşılaştıklarım şaşırtmadı

  • İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, 19 Mart’ta gözaltına alınmasının, yapılanların ve suçlamaların kendisini şaşırtmadığını belirterek, "Türkiye’nin kapalı ve açık cezaevi haline getirildiğini gösteriyor ama insan hakları savunucularının mücadelesi, kesintisiz ve kararlılıkla sürecektir" dedi.

 

İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, 19 Mart’ta gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Türkdoğan, “Karşılaştığım şey beni şaşırtmadı. Konuşmalarımız dışında bir şey yok. 2019 baharında başlamış soruşturma. Gizli olduğu için bilinmiyor. Sadece konuşmalarımız var. Ben uzun zamandır AKP ve AKP’lileri uyarıyorum. Yargının böyle işlemesine izin vermeyin. Bugün bize yapılanlar yarın size yapılacak” dedi. 

Suçlamaların asılsız olduğunu ifade eden Türkdoğan, tüm faaliyetlerinin insan hakları savunuculuğu kapsamında ve dernek başkanı olarak yürüttüğü çalışmalar olduğunu söyledi. Avukat olmasına rağmen Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’ne gözaltına alındığına dair haber verilmediğini belirten Türkdoğan, hukuka aykırılıkların bazılarını şöyle sıraladı:

* Konunun Adalet Bakanlığı’na intikal ettirilmemesi,

* Soruşturmanın gizli olmasına rağmen Emniyet’e götürülürken çekilen görüntülerin Demirören Haber Ajansı’na sızdırılıp yayın yapılması,

* Soruşturmanın kısıtlamayı gerektirmediği halde keyfi olarak kısıtlama kararlarının alınması,

* Soruşturmanın yapılan basın açıklamalarına dayanması nedeni ile CMK 140’a göre çağrı alma üzerine ifade alma yönteminin uygulanmayıp gözaltı yapılması,

* Tamamen serbest bırakma yerine adli kontrol ve yurt dışı yasağı konulması.

Baskı altında tutmak için

Tüm bunların yargı yoluyla siyasi ve toplumsal muhalefeti baskı altında tutmak anlamına geldiğini ifade eden Türkdoğan, “Bütün bu yaşananlar demokrasi ve insan hakları mücadelesi verenler bakımından Türkiye’nin kapalı ve açık cezaevi haline getirildiğini göstermektedir” dedi.

Oldukça ironik

 Türkdoğan, siyasi iktidarın İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklaması ve insan hakları alanında farkındalık yaratacağını taahhüt etmesinin ardından Türkiye’nin en eski ve en yaygın örgütü olan İHD’nin genel başkanını gözaltına aldırtmanın, insan hakları alanında oldukça ironik bir görüntü ortaya çıkardığını söyledi. Birçok dayanışma ve destek mesajı aldıklarını aktaran Türkdoğan, insan hakları hareketinin duyarlılığının hak savunucularını koruyan en önemli güç olduğunun altını çizdi. 

Kararlılıkla sürecek

 Uluslararası alanın hak savunucularını koruyan mekanizmaların devreye girmesi gerektiğini ifade eden Türkdoğan, şunları söyledi: “Devletlerin insan haklarını koruma, geliştirme, gerçekleştirilebilmesi, kullanımı için önlem alma sorumluluklarını/yükümlülüklerini düzenlemiştir. Türkiye son yıllarda uluslararası sorumluluklarını sıkça yerine getirmemektedir. Türkiye’nin bu tutumu genel bir alışkanlık halini almış ve uluslararası alanda teşhir olmuştur. Türkiye’nin ülke içinde oluşturduğu insan hakları koruma mekanizmalarının bu süreçteki sessizliği bu mekanizmaların bağımsız ve tarafsız olmadığını, siyasi iktidara bağlı çalıştığını maalesef bir kez daha göstermiştir. İnsan hakları savunucularının mücadelesi kesintisiz ve kararlılıkla sürecektir.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.