Türkdoğan: Yükselen talepler görülmeli

  • Newroz meydanlarında barış talebinin ve tecride karşı tutumun ortaya konulduğuna dikkat çeken İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, iktidarın da muhalefetin de talepleri görmesi gerektiğini söyledi. 

Türkdoğan, Newroz’daki tabloyu MA’ya değerlendirdi. Newroz alanlarını dolduran Kürt halkının barış talebinin görülmesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, bu talebin kitlesel olduğunu anlattı. Türkdoğan, şöyle konuştu: “Türkiye'deki iktidarın son 6 yıldır uyguladığı güvenlik politikalarının sonuçsuz kaldığını ve başarısız olduğunu, halkın barış talebinin diri olduğunu Newroz gösteriyor. Bunun mutlaka dikkate alınması gerekir. Bu barış talebi, Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceği, barışçıl ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini gösteriyor. Ama tam tersi adımlar atılıyor. HDP’ye kapatılma davasının açılması, milletvekillerinin hapiste tutulması, Demirtaş kararının uygulanmaması ve daha birçok şeyi sıralayabiliriz. Bunlardan vazgeçilmesi gerekiyor.” 

Newroz meydanlarında verilen mesajlar üzerinde duran Türkdoğan, şöyle devam etti: “Halk alanlarda barış talebini dile getirirken, aynı zamanda tecride karşı olan tutumunu da ortaya koydu. Çünkü Kürt meselesi söz konusu olduğu zaman, herkes bilir ki özellikle Abdullah Öcalan’ın buradaki durumu çok önemli. Onun üzerindeki bu tecridin kalkması noktasında da iktidar pek ala adım atabilir. Belki bu yeni bir barış sürecine giden bir yolu açabilir. Bence bu mesajı iktidarın değerlendirmesi gerekiyor, çünkü sonuç itibariyle halk iradesi çok önemlidir. Kürt halkı da iradesini bir kere daha barıştan, demokratik siyasetten yana koydu.”

Muhalefet görmeli 

Newroz alanlarında yükselen talebi sadece siyasi iktidarın değil, muhalefetin de görmesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, “Muhalefet de Kürt halkının durduğu yeri görmeli. Kürt halkı 2013 yılında da 90’lı yıllarda da şimdi de aynı yerde duruyor. Yine barış talebi var. O nedenle muhalefet, HDP üzerinden iktidarın kutuplaştırıcı siyasetine prim vermemeli, HDP ile birlikte rahatlıkla demokrasiden yana tutum almalı. Bu çağrı aynı zamanda Türkiye'nin siyasi muhalefeti bakımından da önemlidir. Milyonlarca insan aynı şeyi söylüyor. Onların Meclis’teki temsilcisi de HDP’dir. O halde HDP ile çok rahatlıkla yan yana gelinebilir. Bence halkın bu mesajının bu şekilde anlaşılması gerekir” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.