ABD, Fetullah Gülen Cemaati’ne mensup olduğu gerekçesiyle 6 Ekim’de İstanbul’da ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasına tepki olarak Türkiye vatandaşlarının vize başvurularını süresiz bir şekilde askıya aldı. 

Türkiye, ABD’nin bu kararına aynı şekilde misilleme yaptı. Kararın ardından dolar ve euro yükselişe geçerken İstanbul Borsası düşüşe geçti. 

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize başvurularını askıya alınmasına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelin güvenliğine ilişkin taahütleri yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyondaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

Bu kararla, ABD’nin vize vermediği, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına Türkiye de eklenmiş oldu.  Elçiliğin açıklamasında belirtilen ‘göçmen olmayan vize türleri’nin kapsamında şunlar var:  


Kimleri kapsıyor?

  • (A) (A, G, NATO) diplomatik ve resmi vizeler

  • (B) İş, turizm, tıbbi tedavi

  • (C) ABD’den transit geçiş

  • (D) mürettebat vizesi

  • (E1/E2/E3) Tüccar/yatırımcı vizesi

  • (F/M) Akademik eğitim veya dil öğrencisi /mesleki veya akademik olmayan eğitim vizeleri

  • (J) Değişim programı

  • (H, L, O, P, Q, R) Geçici işçi /çalışma veya staj vizesi

  • (I) Basın mensubu ve gazeteciler.

Öte yandan ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den vize başvurularını süresiz durduğunu açıkladı. Misilleme açıklaması, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden geldi.  

ABD’nin kararı sonrası dolar fırladı

ABD’nin Türkiye’den yapılan vize başvurularını askıya almasının ardından, ABD doları fırladı. Pazar günü 3.61 TL olan dolar, kararın ardından bir ara 3.80’e kadar çıktı. 

Dün haber yayına hazırlandığı sırada ise dolar 3.7337, euro ise tarihi rekorla 4,3797 seviyelerinde seyrediyordu. Borsa İstanbul’da ise endeks, 104’ten, 100.600’e düştü. 


Hamza Dağ işin gırgırında

Vize gerginliği en üst seviyede seyrettiği saatlerde AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, şahsi Twitter hesabında ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jonn Bass’ı  kastederek “Olum ‘BASS’ git” gibi tuhaf bir ifade kullandı.    

HABER MERKEZİ