Türkiye çıkmaz sokakta diretiyor

  • HDP’nin siyasi bir karar hukuki elbise giydirilme dayatmasıyla karşı karşıya bulunduğunu belirten Kürdistani İttifak Çalışması, Türkiye’nin bu siyasi tutumuyla eskinin denenen ve sonuç vermeyen Kürt sorununda güvenlikçi politikasında diretmesinin, bir çıkmaz sokak olduğunun altı çizildi.

 

Kürdistani İttifak Çalışması, HDP’ye yönelik baskı ve kapatma tartışmalarına ilişkin, “Halkımızı HDP’ye yönelik baskılar karşısında demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı. 

Kürdistani İttifak Çalışması, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik operasyonlar ve parti kapatma tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İttifak tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, HDP’nin, ağırlıklı olarak Kürt seçmenlerin oylarıyla Meclis’te üçüncü büyük parti olarak bulunduğu belirtilen açıklamada, “6 milyondan fazla seçmenin iradesini temsil eden bir partinin kapatılmasının gündemde tutulması, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması, HDP’li parlamenterlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına hız verilmesi; partinin Eş Genel Başkanları dahil, merkez, il, ilçe yöneticilerinden binlercesinin tutuklanması, hukukun üstünlüğünün kabaca ayaklar altına alınmasıdır” denildi. 

Siyasi karara hukuki elbise

HDP’nin kapatılması veya etkisizleştirilmesi yönünde alınmış bu siyasi karara, hukuki bir elbise giydirilmeye çalışılmasının, siyasi bir karar olmaktan çıkarmayacağı vurgulanan açıklamada, hukukun da iktidarın mahkumu olduğunu göstereceği belirtildi. Açıklamada, Türkiye’nin bu siyasi tutumuyla eskinin denenen ve sonuç vermeyen Kürt sorununda güvenlikçi politikasında diretmesinin, bir çıkmaz sokak olduğunun altı çizildi.

Sorunlar var ve çözüm bu değil

 Açıklamada şunlar ifade edildi: ”Kürt halkının sorunları vardır, çözümü siyasal, demokratik ve barışçıl olmalıdır. Uluslararası normlar ve sözleşmeler dikkate alınarak çözümlenmelidir. Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi ve Avrupa Birliği üye adayı olan Türkiye, hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve siyasi örgütlenme özgürlüğü dahil olmak üzere demokratik sistemin mihenk taşlarını uluslararası normların bağlayıcılığı çerçevesinde teminat altına almak zorundadır. İktidarın başlattığı bu son hamleler ne uluslararası siyasi kurumlar tarafından, ne de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği gibi batılı ülke ve kurumlar tarafından haklı olarak kabul görmemektedir.

İttifak HDP’nin yanında

 Halkların Demokratik Partisi’ne, milletvekilleri ve belediye başkanlarına, merkez, il ve ilçe yöneticilerine karşı sürdürülen baskıcı ve hukuki normlara uymayan siyasi vesayet davaları ile atılan adımları kınıyoruz. Türkiye’nin demokrasiye inanan parti ve güçlerini, halkımızı HDP’ye yönelik baskılar karşısında dayanışma içinde olmaya, insan haklarına, özgürlük mücadelesine, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Kürdistani İttifak Çalışması içinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi (PA), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (KDP-Bakur) yer alıyor.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.