Türkiye'den Ermenistan sinyali

Dünya Haberleri —

Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu

  • İçerde ve dışarda politik, ekonomik ve siyasi olarak iyice sıkışan Türk devleti, son aylarda dış politikada yeniden yumuşama ve taviz verme sürecine girmiş durumda.

Bu nedenle Ankara, Dağlık Karabağ nedeniyle geçen yıl savaş haddine geldiği Ermenistan’la da ilişkileri normalleştirmek niyetinde. Ancak istikrarsız dış politikası nedeniyle Türkiye’ye pek güven duyulmuyor. 

İlk toplantı Moskova’da

Türkiye ile Ermenistan’ın özel temsilcilerinin ilk toplantılarını Moskova’da yapması bekleniyor. Tarihi henüz kesinleşmeyen toplantılarda Türkiye’yi eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Ermenistan’ı ise Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan temsil edecek. Rusya’da görüşme talebinin ise Ermenistan’dan geldiği öğrenildi. Görüşmelerde Ankara ve Erivan arasında özellikle son yıllarda oldukça gerilen siyasi ve diplomatik ilişkilerin normalleştirme adımları masaya yatırılacak ve yeni bir yol haritası belirlenecek. 

Çavuşoğlu duyurdu

Tüm bu bilgileri dün Ankara’daki makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu verdi. Çavuşoğlu, özel temsilcilerin doğrudan görüşmelerinden yana olduğunu söyledi. İki ülke arasında karşılıklı charter uçuşlarının yakında başlayacağına işaret eden Çavuşoğlu, Ermenistan-Türkiye arasında karşılıklı ziyaretler dahil doğrudan temasa geçilerek ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılacak adımlarla ilgili yol haritası belirlenmesinin gerektiğini söyledi.

Azerbaycan konusu

Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde Azerbaycan ile istişare ve eşgüdümün önem arz ettiğini savunarak, "Umarım Ermenistan bu çizgide devam eder. (Ermenistan'ın) Mesajları olumlu ama eylemleri görmek istiyoruz. Üçlü şekilde adımları da atabiliriz" dedi.

Yeni adımlar gerekli

2009'da ilişkilerin normalleştirilmesi için Ermenistan ile imzalanan protokolün başarısız olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Bugün yeni bir süreç başladı. Bu süreç çerçevesinde ilişkilerin normalleşmesi için yeni adımların atılması gerekiyor" diye konuştu. 

28 yıldır sınırlar kapalı

1993 yılında sınırları karşılıklı olarak kapatan Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. İlişkilerin geliştirilmesi için iki ülke 11 Ekim 2009'da bir protokol imzalamıştı. Zürih’te ABD, Rusya ve Fransa’nın gözetiminde imzalanan protokol, iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını öngörüyordu. Ancak söz konusu protokol hayata geçirilememiş ve normalleşme sürecinin devamı da getirilememişti. İki ülke arasındaki gerilim 2020’de Türkiye'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında 44 gün süren Dağlık Karabağ'daki savaşa açıkça müdahil olması nedeniyle iyice yükselmişti.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.