Türkiye hem canlarını hem paralarını aldı

Dünya Haberleri —

Türk devlet destekli ÖSO çeteleri

Türk devlet destekli ÖSO çeteleri

  • Türk devletinin Suriye’den toplayıp, Libya'ya savaşmak üzere gönderdiği çeteler hem canından hem de malından oldu. Suriye Milli Ordusu (SMO) adıyla Türk devletinin aylık 2000 dolara topladığı çeteler Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaştırılıyor. Ölenlerin cesetleri dahi Suriye’ye dönemiyor. 
  • Eğitilip donatılarak Libya’ya gönderilen 8 bin çeteden 235’i öldü ve en az 72’si de kayıp, geri dönebilen parasından vazgeçti. Doğu Türkistan İslam Partisi, Hamza Tümeni ve Sultan Süleyman Şah çeteleri öldüklerinde ailelerine de ödeme yapılmıyor. Parayı Erdoğan rejimi ve savaş ağaları paylaşıyor.  

TAYSİR MUHAMMAD / North Press

Türk devletinin Suriye’den toplayıp, Libya'ya savaşmak üzere gönderdiği çeteler hem canından hem de malından oldu. Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında yapılandırılan çete gücü Libya çöllerine gömüldü. Eğitilip donatılarak Libya’ya gönderilen 8 bin çeteden 235’inin öldü ve en az 72’si de kayıp, geri dönebilen parasından vazgeçti. Libya’da kendileri gibi Arap olan halkla savaşmak için gönderilenlerin aileleri ile görüşen North Press,  1500 ile 2000 dolar maaş vaadi ile silah altına alınan Sultan Süleyman Şah (El-Emşat) gurubu üyelerinin Libya’da 800 dolar aldıklarını tespit etti. Türk devletinin pasaportu ve kimliğini alabilmek için çıktıkları yolda çetelerin geri dönüşüne dair umutlarını kaybeden Efrîn, Ezzaz, Cerablus ve Serêkaniyê’deki gasp edilen Kürtlerin evlerine el koyan yerleşimci çete aileleri, “Pek çok Suriyeli genç gibi ne oğullarım ne de bedenleri geri döndü” diyor. 

Cenazeleri bile yok
Türk devletinin çıkarları için Libya'da yaşanan çatışmalara katılan üç oğlunu kaybeden Ezzazlı Nasrat Ali, Türkiye destekli silahlı yapılanmalarda yer alıyor. Ali, Türk devletinin üç oğlunu para ve koruma (gasp edilen Kürt mülkelerine yerleştirme ve koruma) teklif ederek Suriye Milli Ordusu (SMO) görünümünde silah altına aldığını gizlemiyor. 
Libya’ya iki yıl önce Türkiye adına savaşmaya giden Ali'nin oğulları Ammar, Salah ve Jarkas, Sultan Süleyman Şah (El-Emşat) çete gurubuna bağlıydılar o günden sonra bir daha kendilerinden haber alınamadı. Çocuklarının ölümü halinde teklif edilen paranın ve cenazelerin kendilerine ulaşmadığını söyleyen Nasrat Ali, bundan rahatsız. 

Sorun Türk ordusu
Libya’dan dönebilen az sayıda kişi ile görüşen Ali, öldürülen çocuklarının kendilerine haber verimeden gömüldüğünü öğrendi. Ali, "Pek çok Suriyeli genç gibi ne oğullarım ne de bedenleri geri döndü ve ne zaman onlar hakkında soru sorsam El-Emşat grubu bu tür olayların sorumlusunun Türk ordusu olduğunu iddia ederek cevap vermekten kaçınıyor" dedi.

Erdoğan ve savaş ağaları
Nasrat Ali, Türk devletinin maaş, sigorta ve Türk vatandaşlığı sözlerinin sadece laftan ibaret olduğunu ve bundan yalnızca Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve SMO’nun lider kadrosunda olan savaş ağalarının fayda sağladığını söyledi. Kendilerine Türkiye sınırları içinde yer verileceği sözünün de tutulmadığını söyleyen Baba: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyelileri sömürdü. Onları parayla ayarttı ve yedek savaş gücü muamelesi yaparak Türkiye içinde tesisler sağlayacağına söz verdi.”

2 bin dolara canlarından oldular
Aylık 1.500 ile 2.000 dolar arasında değişen "paralı asker" sözleşmeleri kapsamında, 2021 ile 2022 yılları arasında yaklaşık 8.000 SMO çetesi Türkiye adına Libya'daki savaşa katılmak üzere işe alındı. Sözleşmelerin imzalanması ardından SMO Geçici Hükümet adına maaşlarını 800 dolara düşürdü aradaki fark savaş ağalarının cebine indi.
North Press’in ulaştığı bir yetkili, "Efrîn, Ezzaz, Cerablus ve Serêkaniyê ofislerimize e-posta yoluyla gelen şikayetler, Libya'da kaybolan savaşçıların sayısının herhangi bir açıklama yapılmadan 235'i aştığını gösterdi. Sorumluluk Türk tarafınındır” dedi. 

Libya’dan Avrupa’ya kaçtılar
Bazı SMO liderleri kayıp kabul edilenlerin bir kısmının "Avrupa'ya kaçtıklarını" iddia etti, ancak aileleri bunu yalanladı. North Press’in ulaştığı yetkili, Türk yetkililerin kayıp ailelerine, oğullarının ölümü veya esir alınışı hakkında açıklama yapması gerektiğini ve "Libya'daki savaşa katılmadan önce imzaladıkları askere alma sözleşmelerine göre tazminat ödenmesi gerektiğini" vurguladı. Türk devleti en son 14 Ekim'de Libya'da öldürülen dört SMOlunun cesedi işgal altındaki Kürt kenti Serêkaniyê’ye göndermişti.

TC ölüye de diriye de para vermiyor
Efrîn’de yuvalanan SMO'ya bağlı Hamza Tümeni 2 bin 800 kişilik bir güçle 2020’den beri Libya’da savaşanlar içerisinde. Libya'da Türk ordusu adına savaşan yüzlerce Suriyelinin isminin SMO'nun listelerine kayıt edilmediğini söyledi. Türk devleti, 2020 yılından bu yana, General Halife Haftar komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'na karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti yanında savaşmak için binlerce Suriyeliyi paralı asker olarak kullanıyor. Tümen yetkilisi Türk devletinin Suriyelilerin geri dönüşünü engellediğini açıkladı. Yetkili, North Press'e şunları söyledi: "Türk tarafının aldığı listeler, tüm isimleri içermiyor. Bu durum Türkiye’nin  sözleşmeler uyarınca mutabakata varılan tazminatlardan kaçınmasını amaçlıyor" dedi. 
Aylık 1.500 dolar maaş, 5.000 dolar yaralanma bedeli ve ölümler için de çete ailelerine 10.000 dolar tazminat vaadi ile götürülenlerden 90’ı resmi olarak öldü ilan edildi. Cesetleri geri gelen 55’ine tazminat ödenmedi.  

Türk kardeşim deyip, cepheye sürdüler
Türkiye destekli Doğu Türkistanlıların oluşturduğu, Semerkant grubunda yer alan bir kişi de Muhammed Othman takma adı ile North Press'e, Libya'ya gidişi ve dönüşünü anlattı. Othman, "Eve dönmek için ayrıca para ve arabulucu (insan kaçakçısı) aradım. Libya'da savaşa katılmadan önce verilen tüm sözler uçağa bindiğinizde çöküyor ve kimsenin umursamadığı paralı asker olarak yolculuğu başlıyor" dedi.
Othman, tekrar Suriye'ye dönebilmek için grup lideri olan Ebu Raad el-Diri lehine tüm ödemelerinden vazgeçti. Othman, "Libya'da geçirdiğim 16 ay boyunca herhangi bir yaralanma tazminatı veya maaşımı almadım" diye vurguladı. Bu guruptan da 72'den fazla kişi kayıp. Türk devleti bu kişiler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını iddia ediyor ve Libya'daki savaşa kaydolduklarını inkar ediyor. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.