Türkiye kınamalara ırak kaldı

.

.

  • Türk devletinin Zaxo'daki katliamı, Irak halkını ayağa kaldırıp yönetimi tepki vermek zorunda bırakınca katliam örtbas edilemiyor, ancak henüz herhangi bir somut yaptırım yok. Zaten Türk tarafı, MGK bildirisinde yer verme gereği bile duymadı, bombardımanını da sürdürüyor. 

Türk devletinin Perex'teki katliamına tepkiler sürüyor. Iraklılar, Bağdat Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenliyor; kapatılmasını istiyor. Büyükelçi çağrılarak nota verildi, Türk güçlerinin çekilmesi istendi. Orduya teyakkuz emri veren Başbakan Kazımi'nin çağrısı üzerine Cumhurbaşkanı ve tüm lider toplanarak, ortak duruş teyit edildi. Türk devleti ise önceki günkü MGK toplantısının sonuç bildirisinde konuya yer vermediği gibi topçu atışlarını sürdürdü. 
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin çağrısı üzerine siyasi taraflar, Türk devletinin Dihok’a bağlı Zaxo’daki katliamını görüşmek üzere önceki gece başkent Bağdat’ta toplandı. Toplantıya Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, siyasi parti ve tarafların lider ve temsilcileri katıldı.
Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, toplantıda 9 sivilin hayatını kaybettiği Zaxo’daki saldırı ve güvenlik durumu ele alındı. Başbakan Kazımi, toplantı öncesinde sahadaki durumu, Türk devletinin son saldırısının detaylarını paylaştı. Irak’ın egemenliğini sağlamak için farklı düzeyde alınan önlemleri katılımcılara açıklayan Başbakan, Irak'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacağı şikayete atıfta bulunarak, hükümetin attığı siyasi ve diplomatik adımlar hakkında bilgi verdi.
Toplantıya katılanlar da Irak'ın egemenliğini ve Iraklıların hayatlarını koruma konusunda ülkenin ulusal birliğini desteklediklerini teyit etti. Saldırı nedeniyle Türkiye’yi kınayan katılımcılar, hükumetin uluslararası alanda atacağı adımları desteklediklerini belirtti; bu tür durumların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Orduya teyakkuz emri

Irak Başbakanı Kazımi, katliamın ardından silahlı kuvvetlere ülke topraklarına yönelik olası saldırılara karşı "teyakkuzda olun" talimatı verdi. Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Kazımi, silahlı kuvvetler ve Savunma Bakanlığından üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen Irak Yüksek Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık etti. Açıklamada Kazimi’nin, silahlı kuvvetlere ülke topraklarına yönelik olası saldırılara karşı “Teyakkuzda olun” talimatı verdiği kaydedildi.

Türk elçisi çağrıldı

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Irak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk devletinin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney’e Zaxo Katliamı’na ilişkin “protesto notası” verdi ve Türk güçlerinin Irak topraklarından çekilmesini istedi. Bakanlık açıklamasında, büyükelçiye Irak’ın bu tür bombardımanlara karşı artık sessiz kalmayacağının söylendiği belirtildi. 

BM de isim koymadı

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin 20 Temmuz'da Zaxo'ya bağlı Perex köyünde piknik alanını bombalayarak, ikisi çocuk 9 kişiyi katletmesine dair kınama mesajı yayımladı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, katliamın failinin adı konulmadan "Genel Sekreter, ölümcül topçu ateşini kınadı" denildi. Açıklamada, "hızlı ve kapsamlı bir soruşturma" çağrısı yapıldı.
BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert de saldırıyı kınayarak, “Sivil halk bir kez daha top atışlarının hedefi oldu, sivil halkın uluslararası yasalara aykırı saldırılara hedef olması kabul edilemez” dedi.
Zaxo saldırısını kınayan BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Irak Temsilciliği, çocukların hedef olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, taraflara yasalara uyma çağrısında bulunmuştu.
 
AB 'uluslararası hukuk' dedi
 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada ise "AB'nin Irak halkıyla dayanışma içinde olduğu" belirtildi. Açıklamada, sivillerin hedef alınmasının "uluslararası hukukun ihlali" anlamına geldiği ifade edilirken, etkin soruşturma çağrısı yapıldı.

Türk topçusu ise durmadı

Kınama ve uyarı mesajlarına Türk topçusunun atışları da eşlik etti. Türk devleti katliamın yaşandığı Perex köyüne dün öğleden önce itibarıyla 24 saat içerisinde en az 21 top atışı gerçekleştirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.