Türkiye'nin iklim karnesi: Berbat

Toplum/Yaşam Haberleri —

İklim / Foto:AFP

İklim / Foto:AFP

  • En fazla sera gazı salan 59 ülkenin yer aldığı İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) 2023 raporunda geçen yıla göre altı sıra gerileyerek 47. sıraya düştü.

En fazla sera gazı salan 59 ülkenin yer aldığı İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) 2023 raporunda geçen yıla göre altı sıra gerileyerek 47. sıraya düştü.

CCPI uzmanları Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı imzalamasını memnuniyetle karşılarken, iklim eylemlerinde şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtiyorlar.

Bianet’in haberine göre Türkiye'nin aksine; Şili, Fas ve Hindistan gibi ülkeler ilk 10'a girerek gelişmiş ülkeler ile rekabet eder hale geldi. Üç sıra yükselerek bu sene altıncı sırada yer alan Şili 2050'de sera gazı emisyonlarını sıfırlayan bir hedef ve bu hedefe uygun bir mevzuat düzenlemesi ile göz doldurdu.

Geçen yıl Paris İklim Anlaşması'nı Türkiye Büyük Millet Meclis'inden geçiren ve bunun arkasına iki tane nükleer düzenlemeyi saklayan Türkiye, 2023 CCPI raporunda 47. sırada yer aldı. 

Endeskte ayrıca Türkiye'nin, 1993'ten bu yana zeytin bahçelerini koruyan ve kamuoyunda "Zeytin Yasası" olarak bilinen yasayı gevşettiğine değinildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.