Rejim güçleri Rusya'nın hava desteğiyle Halep’in kuzeyinde Türkiye destekli çetelerin ikmal yolunu kesince TSK de Suriye’ye askeri operasyon hazırlıklarını yoğunlaştırdı.
Rusya: TSK gizli hazırlık içinde
Rusya da Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlandığından kuşkulandığını duyurdu. Önceki akşam bir açıklama yapan
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkof, "TSK’nin Suriye topraklarında askeri faaliyete girişmek için gizli hazırlık yaptığına dair giderek çoğalan sinyaller alıyoruz" dedi.
Suudiler karadan girmek istiyor
Türkiye’nin müttefiği Suudi Arabistan da Suriye’ye karadan girmek istiyor. Suudi Arabistan ordu sözcüsü General Ahmed Asseri, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun kabul etmesi durumunda, DAİŞ'e karşı savaşmak üzere, Suriye'ye asker gönderebileceklerini söyledi. Asseri, "Biliyoruz ki, hava saldırıları yeterli değil ve bir kara operasyonu gerekli. Daha iyi sonuç alabilmek için her iki operasyonu da birlikte yürütmemiz lazım " dedi. Asseri, Şii Husilere karşı savaştıkları Yemen'de önemli bir deneyim elde ettiklerini ve bu deneyimi Suriye'de kullanabileceklerini belirtti. Sözcü Asseri, Suriye'ye gönderebilecekleri asker sayısı hakkında ise yorum yapmadı.
ABD de destekliyor
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise Suudi Arabistan’ın açıklamasını "memnuniyetle karşıladığını" belirterek, konuyu gelecek hafta Brüksel'de Suudi yetkililerle ele alacağını söyledi.
Brüksel'de önümüzdeki hafta koalisyon ülkelerinin savunma bakanları bir araya geliyor.
Carter, diğer ülkelerin bu türden çabalarının DAİŞ'e karşı savaşı hızlandıracağını savundu.
‘Savaş daha da şiddetlenir' kaygısı
Ancak uluslararası koalisyonun bir parçası olmasına rağmen DAİŞ ve benzeri radikal dinci örgüterle lojistik, moral ve siyasi destek veren Suudi Arabistan ile Türkiye'nin Suriye'ye girmesinin savaşı daha da derinleştireceğine dair haklı kaygılar mevcut.
Dertleri Cerablus
Tüm bu gelişmelerin Türk devletinin şantajlarına boyun eğilerek Cenevre'den dışlanmalarına tepki gösteren Rojavalı Kürtlerin "Cerablus harekatı da masada" açıklamalarından sonra gelmesi de dikkat çekti.
Ankara ve Riyad'ın şu anda Türkiye sınırında DAİŞ'e açılan tek kapı konumundaki Cerablus'a "Kürtler girmesin" diye askeri hazırlık içinde olabileceği belirtiliyor.
HABER MERKEZİ