Türkiye’nin IQ’su: 86

Toplum/Yaşam Haberleri —

İzmit'te AKP'li bir grup genç geçtiğimiz yıllarda Hollanda'yı protesto etmek için portakal bıçakladı.

İzmit'te AKP'li bir grup genç geçtiğimiz yıllarda Hollanda'yı protesto etmek için portakal bıçakladı.

  • IQ, zeka katsayısı veya zeka seviyesi, zekayı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan bir değerdir. Bilimsel çalışmalara göre, bir zeka ölçeğinde 90 ila 110 puan arasında bir puan, ortalama IQ olarak tanımlanıyor. Genellikle 130 ve üzeri bir puan üstün zekalı aralığında kabul edilir. 

Bilimsel çalışmalarca; IQ seviyesi 76-90 arası olanlar ‘düşük zeka’ olarak belirlenirken, 91-109 arası olanlar normal zeka olarak belirlenmiştir.

Ülkelerin zeka seviyeleri uzun zamandır en tartışmalı ve en merak edilen konuların başında geliyor. Peki, dünyanın en zeki ülkesi hangisi? Türkiye’nin IQ ortalaması kaç?

Türkiye ortalamanın altında

World Population Review, beş farklı rapordan derlediği verilere göre ‘en yüksek IQ’lu ülkeleri belirledi. Japonya 106.48 IQ puanı ile listede ilk sırada yer aldı; onu 106.47 ile Tayvan ve 105.89 ile Singapur izledi.

Türkiye’nin IQ’su ise önceki yıla göre 1 puan düşerek 86.8 oldu. Son sırada yer alan ülkeler ortalama 40 IQ ile Nepal, Liberya ve Sierra Leone oldu. 

• ‘Intelligence Quotient’ın kısaltması olan IQ, zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değer olarak tanımlanıyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.