Tutsak ailelerine saldırı

  • Polis, İstanbul’da hasta tutsaklar için Adalet Nöbeti tutanlara saldırdı. Aralarında HDP İl Eşbaşkanı İlknur Birol’un da bulunduğu 10 kişi darp edilerek gözaltına alındı. 

 

Hasta ve infazları yakılan tutsakların yakınları, Adalet Nöbeti eylemlerinin 23’üncüsü için önceki Mecidiyeköy Meydanı’nda buluştu. Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak olan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır hasta tutsak olan Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi de bu haftaki eyleme katıldı. HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu, HDK, Cumartesi Anneleri, HDP Kadın Meclisi, Marmara tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) üyeleri ile çok sayıda kişi de eyleme destek verdi. 

Eylemin yapıldığı meydan çevik kuvvet polisleri tarafından gözaltı araçlarıyla ablukaya alındı. Geçmiş haftalarda Cemile Karakaş’a taciz ve işkenceyle gündeme gelen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde Güvenlik Şube Müdürü olan Muhammed Hanifi Zengin’in de meydanda olması dikkati çekti. Aileler, açıklamanın yapılacağı yere kadar yürümek istedi, ancak polis tarafından ablukaya alındı. Abluka içerisinden seslenen tutsak yakını Fince Akman, “Biz anneyiz, çocuklarımıza sahip çıkmayalım istiyorsunuz. Bu ayıptır, utanın” diyerek tepki gösterdi. HDP'li Zübeyde İnce de “Barikatları hırsızlara, çetelere, çocuk tecavüzcülerine kurun” dedi. Polisler, ailelere saldırarak, bazılarını gözaltına aldı. 

Polis, açıklama sırasında HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol’u gözaltına almaya çalıştı. Birol, duruma tepki gösterdi. Kitleyi ablukaya alan polis, tepkilere ve itirazlara rağmen Birol’u gözaltına aldı. Tutsak yakınları Fince Akman, Cemile Çiftçi, ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, HDP’li Zübeyde İnce, Cumartesi Annesi Hanifi Yıldız’ın da aralarında olduğu toplam 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüle 10 kişi ifade işlemleri sonrası serbest bırakıldı.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.