Tutsak gazeteci Sincan'ı yazdı

  • Gazeteci Emrullah Acar, 8 arkadaşıyla birlikte tutulduğu Sincan Cezaevi’nin şartlarını ve hak ihlallerini yazdı. 

 

Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim’de Urfa’da gözaltına alınan, mesleki faaliyetleri nedeniyle 29 Ekim’de 8 gazeteciyle birlikte tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Urfa muhabiri Emrullah Acar, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın ile birlikte tek kişilik hücrede tutuldukları Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi şartlarını ve tutsakların yaşadığı hak ihlallerini yazdı.

Kürtçe yasağı

Kürtçeye yönelik baskıların devrede olduğu Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde, Kürtçe kitap ve mektup verilmiyor. İtirazlar üzerine 20 Eylül’de hak ihlali kararı verilmesine rağmen sürdürülen mektup engeline karşı AİHM'e başvuru hazırlanıyor.

Ekonomik sömürü

Sürgün gelen tutsaklara, önceki cezaevinden getirdikleri eşyaları verilmiyor. Atkı, ayakkabı, sandalet, örgü, çorap gibi eşyalara el konuluyor. Getirdikleri televizyon, buzdolabı, semaver gibi eşyalar da verilmeyerek depoya konuluyor ve cezaevine bağışlamaları dayatılıyor. Verilmeyen eşyalar arasında yöresel kıyafetleriyle veya zafer işareti yapılan fotoğraflar da verilmiyor. İdarenin el koyduğu bu eşyalar, cezaevi kantininde fahiş fiyatlara satılıyor. İtirazlar ise yanıtsız bırakılıyor. Kasım 2022 dönemi tarife 1 kWh elektrik birim fiyatı evler için 1,98 TL, iş yerleri için ise 3,27 TL iken, cezaevinde 5,5 TL olarak faturalandırılıyor. Faturalar, tutsakların hesaplarından tahsil ediliyor. İtiraz hakkı da verilmiyor. 

Emrullah Acar

İçeriye mektup da postayla

Taahhütlü APS (Acele Posta Servisi) veya faks gönderildiğinde alındı yazısı verilmiyor. Bu nedenle kargolarının ve mektuplarının gönderilip gönderilmediğini öğrenemiyor. İdare, cezaevi içerisindeki tutsakların birbirine posta göndermesine izin vermiyor. Tutsaklar yan odada bulunan arkadaşlarına göndermek istedikleri mektuplarda, pul kullanmak zorunda bırakılıyor. Bu mektupları da postaya veriliyor ve bir ay süren incelemenin ardından alıcısına veriliyor. 

Ayda sadece iki kitap

Gönderilen kitapları 20 ile sınırlayan cezaevi idaresi, inceleme sürecinden uzun bir süre sonra kitapları veriyor. Bu 20 kitaptan ise ayda sadece 2 kitap alınabiliyor. Ayrıca yayın evlerinin gönderdiği kitaplar cezaevine dahi alınmıyor ve parayla kitap alması gerekiyor. 

Cezaevinde radyo yasağı

Radyo yasağının olduğu cezaevinde, taleplerine rağmen Yeni Yaşam ve Evrensel gazetecileri verilmiyor. Kantinde 3 bin TL’ye satılan televizyonlarda ise iktidara yakın kanallar izlenebiliyor. 

Havalandırma hakkını gasp

Tüm tutsakların tek kişilik hücrelerde tutulduğu cezaevinde, gün doğumundan gün batımına kadar havalandırma hakları da kısıtlanıyor. Günde sadece bir saat ve tek başına havalandırmaya çıkartılıyor.

Sağlığa erişilemiyor

Sincan 1 Nolu Cezaevi’ndeki hasta tutsakların sağlığa erişim hakkı engelleniyor. Diş sorunu yaşayan birçok tutsak, aylardır randevu alamıyor. Acil olarak revire gitmek isteyenler, birçok kez başvuru yapmak zorunda kalıyor. Revirde bir sandalye dahi bulunmuyor. Doktorun ilgisizliği üzerine hastaneye gitmek isteyenlerin sevkleri yapılmıyor.  ANKARA

 

Kelepçeli muayene dayatması

Ceylan Şahinli

Ankara’da 8 meslektaşıyla birlikte tutuklanan MA muhabiri Ceylan Şahinli, kelepçe dayatmasına karşı çıktığı için muayene edilmedi. 

Sincan Kadın Cezaevi’nde tutulan MA muhabiri Ceylan Şahinli, Hepatit B şüphesi üzerine önceki gün hastaneye götürüldü. Doktor muayenesinde kelepçeleri çıkarılmayan Şahinli, tedavi olmayı reddetti. Şahinli, tedavi edilmeden tekrar Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne geri götürüldü. 

 

Leman, gazetecileri unutmadı

Haftalık mizah dergisi Leman, bu haftaki kapağına tutuklanan gazetecileri taşıdı.

Haftalık mizah dergisi Leman, bu haftaki kapağına Ankara’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) ve JİNNEWS’te çalışan gazetecileri taşıdı. Tutsak gazetecilerin karikatürlerinin yer aldığı kapakta, “Neyse en azından zorla AKP’nin Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı’na götürülmedik” dedikleri görülüyor. Karikatürün altında ise “Bir yandan gece yarısı ev baskınlarıyla gözaltına alınıp tutuklanan gazetecilerin yalnızlığı, bir yandan da AKP’nin Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı’na koşarak giden hevesli ‘muhalif’ gazeteciler. Eski Türkiye’ye yeni yüzyıl!” ifadeleri ile gazetecilerin tutuklanması eleştirildi. n İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.