Tutsak yakınları Ankara’da

  • HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “İktidarın cezaevlerindeki tabut siyasetine karşı yaşam siyasetini güçlü bir biçimde yürütmeye devam edeceğiz” dedi. 

 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların aileleri, yakınlarının tedavi edilmesi ve tahliye edilmesi için Ankara’da görüşmelere başladı. Van, Amed, Şırnak, Batman, Mardin, Gever, Siirt, Çukurova ve İstanbul’dan Ankara’ya gelen tutsak aileleri, ilk olarak HDP Grup Toplantısı’na katıldı. 

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, cezaevlerinin güncel ve yakıcı bir gündem olmaya devam etttiğini hatırlatarak, şunları söyledi:”Özellikle ağır hasta tutsaklar ağır hastalıkları ve cezaevinde kalamaz raporlarına rağmen işkenceli bir ölüm sürecine terk edilmektedir. Tutsaklara adeta fiili bir idam cezası dayatılmaktadır. Yine cezaevlerinde keyfi aramalar, görüş yasakları, darp, işkence, taciz ve tahliyelerin keyfi disiplin cezalarıyla engellenmesi yaygın bir uygulama halini almıştır. Buradan annelerimize ve halkımıza sözümüz olsun. Bugünkü iktidarın gücüne güvenen tüm bürokratlara, yöneticilere tekrar sesleniyorum. Cezasızlık zırhına güvenerek sürdürdüğünüz hukuk dışı, insanlık dışı uygulamalardan bir an önce vazgeçin! Bu iktidar mutlaka değişecektir. İşte o zaman cezasızlık zırhınız da ortadan kalkacak ve işlediğiniz bütün hukuksuzluklar adalet önünde bir bir karşınıza çıkacaktır. İnsanlık suçlarında zaman aşımı yoktur. Bunu böyle bilin! Ailelerimiz asla yalnız değildir. HDP olarak sizin yanınızdayız. Sesiniz bizim sesimizdir, bundan kuşkunuz olmasın.İktidarın cezaevlerindeki tabut siyasetine karşı yaşam siyasetini güçlü bir biçimde yürütmeye devam edeceğiz.”

“Biji Berxwedana zindana” sloganları ve alkışlarla toplantı sona erdi.

 Aileler adına tutsak yakını Hakkı Boltan da konuştu. Boltan, yaşananları ve taleplerini paylaştı. 

Polis saldırısı

Aileler, Grup Toplantısı’nın ardından Meclis Dikmen kapısından Adalet Bakanlığı’na yürümek istedi. Ailelerin Meclis’ten çıkışı öncesi Dikmen Kapısı, polis tarafından abluka altına alındı.  Polis saldırısına rağmen Meclis önünde konuşan Nafya Çoban, “Zindanlardan tabutların çıkmasın istemiyoruz. Anneler olarak yetkililerden bir cevap bekliyoruz” dedi. Aileler, Dikmen Kapısı’ndan açıklama yaptığı sırada tekrar polis saldırısına uğradı. Ailelerin konuşmasına engel olmak isteyen polis, hakaretlerde bulundu. Aileler, polis saldırısına rağmen “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla tepkilerini sürdürdü. 

Darp edilen aileler, polis tarafından zorla araçlarına bindirildi. HDP Genel Merkezi’ne geçen aileler, daha sonra İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) ziyaret etti.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.