Tutsak yakınlarına işkenceyle gözaltı

  • İstanbul/Kartal'da açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarına saldıran polis, 20 kişiyi sürükleyip döverek gözaltına aldı. Polis, gazetecileri de şiddetle engelleyerek, bazılarını da gözaltına aldı. 

Hasta ve infazları yakılan tutsakların yakınları, Adalet Nöbeti’nin 24. haftasında İstanbul Kartal Meydanı’nda toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ile çok sayıda kişi ailelerin eylemine destek verdi. Açıklamanın yapılacağı Kartal Meydan’ı polisler tarafından ablukaya alındı. Meydana doğru yürüyerek açıklama yapmak isteyen tutsak yakınları, polis tarafından çembere alındı. Kaymakamlığın yasak kararını öne sürerek, açıklama yapılmasına izin vermeyeceğini belirten Polis, bu sırada haber takibi yapan gazetecilere şiddet uyguladı. Gazetecilerin görüntü almasını engelleyen polis, alandan uzaklaştırdı. 

Bu sırada görüntü almaya çalışan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt darp edilerek, ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alındı. Gözaltına alınan Bayburt, “Özgür basın susturulamaz” sloganı atarak duruma tepki gösterdi. Polis, haberi takip yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Doğan Kaynak’ın kolunu arkaya doğru bükerek şiddet uyguladı. Kaynak, birden fazla polis tarafından darp edilerek ve itilerek alandan uzaklaştırıldı. 

Ablukaya alınan tutsak yakınlarından Fince Akman, Cemile Çiftçi, Cemile Karakaş, Kumri Akgül ile HDP Kartal Eşbaşkanı Aygül Sincar’ın da aralarında olduğu 20’ye yakın kişi, darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Kartal Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Çevredeki yurttaşlar, gözaltılara tepki gösterdi. Polis, tepki gösteren yurttaşları gözaltına almakla tehdit etti. 

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise “Kartal Meydanı’nda annelerin basın açıklaması engellendi, gözaltı yapıldı. Bu tutumu kınıyoruz, anneler cezaevlerinde yaşanan bu tutumu dile getirecekler ve boyun eğmeyecekler. Yılmayacağız. Bütün bu süreçlere karşı dimdik ayakta duracağız. Cezaevleri işkence evlerine dönüştü, cezaevleri ölüm evlerine dönüştü” dedi.  MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.