Tutsaklar eylemlerinde kararlı

İbrahim Karakaş

İbrahim Karakaş

  • Tahliye edilen gazeteci İbrahim Karakaş, açlık grevindeki tutsakların Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne dair başlattıkları eylemlerinde kararlı olduklarını söyledi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 109. gününde. Tutsaklar adına Deniz Kaya tarafından 12 Şubat’ta yapılan açıklamada, "Seçim sonrasına kadar Önderliğimiz üzerindeki tecridin devam etmesi halinde eylemimizi bir üst aşamaya taşıyacağımızı ve sonuç alana dek sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz" denilmişti.

Tutsaklar taviz vermiyor

Dört yıllık tutsaklıktan sonra geçen hafta Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş, tutsakların açlık grevi eylemlerinde kararlı olduğunu belirtti. Bu eylemin 31 Mart'a kadar dönüşümlü olarak devam edeceğini, taleplerin karşılanmaması durumunda eylemin bir üst aşamaya taşınacağını hatırlatan Karakaş,  tutsakların tüm disiplin soruşturmaları ve cezalara rağmen taviz vermediğini vurguladı.

 

Mehmet Ayas

 

Ayas: Direniş büyütülmeli

Antalya Döşemealtı S Tipi Kapalı Cezaevi’nde olan tutsak Mehmet Ayas (22), ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde şu mesajının paylaşılmasının istedi: "Amacımız, Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması ve Kürt sorununun çözüme ulaştırılmasıdır. Eylemlerimiz bu doğrultuda gerçekleşiyor. Şimdiye kadar dört parça Kurdistan ve dünyanın birçok yerinde mücadelemiz bir seviyeye ulaştı. Bizler, özgürlük sevdalıları da bu hamlenin dışında kalamazdık. Kürt halkını yok etme ve imha etme üzerine kurulu politikalar aralıksız devam ettiriliyor. Buna karşı direnişin daha da büyütülmesi gerekiyor. Saldırılar tahammül seviyesini aştı. Üzerimize düşen tarihi sorumluluk için hazırız. İnançlı ve kararlı bir şekilde mücadelemizin başarıya ulaşması için eylemlerimize devam edeceğiz. Bütün halkımızın her alanda bu sürece daha fazla sahip çıkması gerekiyor.”

 

* * *

Adalet Nöbeti/Amed

Tutsak yakınları: Vazgeçmeyeceğiz

Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti eylemleri, Amed ve Mersin’de 101. gününe girdi. Adalet Nöbeti’ni sürdüren tutsak yakınları, sonuç alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Amed’de Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 101. gününe girdi. Demokratik Bölgeler Parti (DBP) Rêzan (Bağlar) İlçe Örgütü binasında devam eden nöbete katılan tutsak yakınları, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlüklerle eylemlerinin 100. gününde tecridin kaldırılması çağrısında bulundu. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayan tutsak yakınları, “Değil 100 gün, 100 yıl da geçse Önderliğimizin özgürlüğünden vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi. 

Ramazan Ayı’nı adalet talebiyle karşılayan tutsak yakınlarından Meryem Turan, “Tecrit kaldırılana kadar nöbetimize devam edeceğiz” dedi. Rabia Ataş da “Önderimiz üzerindeki tecrit kaldırılırsa çocuklarımızın üzerindeki tecrit de kaldırılır. Avukatı ve ailesiyle görüştürülsün. O’ndan bir haber alalım. Bir şey olsa, haberimiz olmayacak, O’ndan haber almak için oturuyoruz, bir an önce bu tecrit kırılsın” diye konuştu. 

Cezaevlerinden cenazeler çıkmadan seslerinin duyulmasını isteyen tutsak yakını Meryem Soylu, tecridin kaldırılması için mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. Soylu, “Artık O’nun zindanda olmasını istemiyoruz, özgür olsun ve halkının yanına gelsin” dedi. 

“Sayın Öcalan özgür olmadıkça, çocuklarımız da özgür olmayacak” diyen tutsak yakını Reşahat Ada, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bugün Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz. Ailesi ve avukatlarıyla görüşsün. Biz çocuklarımızın görüşüne gittiğimiz gibi, Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları da görüşsün. Bin günümüz de geçse ve Önderimiz için çözüm üretmezlerse eylemimize devam edeceğiz.”

Tutsak yakınlarıyla dayanışma amacıyla Adalet Nöbeti’ne katılan Aklime Hanas ise şunları söyledi: “Önderimiz özgür olmadığı sürece kimse özgür olmayacak. 100 gündür buradayız, 100 yıl da kalırız, tecrit kırılmadığı sürece de kalkmayacağız.”

Anneler oturup izlemez

101 gündür Adalet Nöbeti’nde olan bir başka merkez de Mersin. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan nöbeti değerlendiren Barış Anneleri Meclisi’nden ve Çukurova TUAY-DER Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, annelerin mücadelesinin bitmeyeceğini söyledi. Altuntaş, "Kürt halkının özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasının önünde en büyük engel Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit. Tecrit kırılmadığı sürece zindanlardaki direniş de halkın direnişi de devam edecektir. Mücadele ruhuyla donanmış bin halkın geri adım atması gibi bir durum söz konusu olamaz. Son bir annemiz, son bir kurum yetkilimiz kalana kadar da bu direniş devam edecektir” şeklinde konuştu.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Meryem Erbey, öncelikle cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekti. Erbey, “Bu seçimden sonra çocuklarımız ölüm orucuna başlarsa anneleri de oturup bu durumu izlemez tabii” diyerek, eylemin sonuç alınmadan bitmeyeceğini ifade etti. Erbey, adalet ve barış getirmedikleri sürece durmayacaklarını söyleyerek, “Türk devleti bize cevap vermediği sürece mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. AMED/MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.