Yozgat Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen tutsakların müşahede odalarında tutulduğu belirtildi. Diyarbakır Cezaevinde keyfi uygulamalar artarken, Trabzon'da tutsak yakınları görüş esnasında saldırıya uğradı.

Siyasi tutsaklara yönelik baskıların yanı sıra, hasta tutsakların tedavileri de engelleniyor. Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutsakların durumunun kötüleştiği belirtildi. Mektup gönderen siyasi tutsaklar, organ yetmezliği, şeker ve tansiyon gibi sürekli kontrol altında tutulmanın gerektirdiği hastalıkları olan 12 tutsağın bulunduğuna dikkat çekerek, sevk ve ceza erteleme başvurularının ise reddedildiğini kaydetti. Hasta tutsakların isimleri ve taşıdıkları hastalıkları aktaran tutsaklar, taleplerin karşılanmasını isteyerek, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulunarak,

Keyfi uygulamalar

Diyarbakır D Tipi Cezaevinde bulunan tutsaklar ise, aileleri ile yaptıkları görüş sırasında cezaevindeki keyfi uygulamaların arttığını aktardı. Tutsaklar, sözkonusu uygulamaların cezaevlerinde gerçekleşen açlık grevi ardından arttığına dikkat çekti. Görüşe giden ailelerin verdiği bilgilere göre tutsaklara yönelik uygulamalar şöyle: Tutuklu ve hükümlülerden birçoğu İç Anadolu, Ege ve Karadeniz gibi uzak cezaevlerine sürgün edilerek, yalnızlaştma ve izolasyon politikasına tabi tutuluyor. Sürgünler sırasında tutsaklara yönelik işkence, kötü muamele ve hak ihlalleri devam ediyor. Tutsakların bilgi edinme ve iletişim hakkı engellenerek, haftalık gazeteler verilmiyor, tutsakların ihtiyacı olan kıyafet ve birçok eşya içeri alınmıyor. Hasta tutuklulara diyet yemeği verilmiyor.

Yozgat'ta da baskı

Cezaevlerinde tutsaklara yönelik baskılar yanında sürgünler de sürüyor. Tutsak yakınları, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nden sürgün edilen 36 tutukludan 5'inin, sürgün edildikleri Yozgat Kapalı Cezaevi'nde özel eşyalarına el konulduğunu ve müşahede odalarında tutulduğunu blidirdi.

Trabzon'da ailelere saldırı

Trabzon'da ise görüşe giden tutsak yakınları saldırıya uğradı.
Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen Mehmet Mehzer Tantekin'in babası Mustafa Tantekin, siyasi ve adli tutukluların görüşlerinin cezaevi idaresi tarafından bilinçli olarak aynı gün ve saate denk getirildiği söyledi. Bundan dolayı siyasi tutsakların yakınlarına saldırıların olduğunu belirten baba Tantekin, kaygılı olduklarını kaydetti. Tantekin "Bizimle beraber adli suçluların yakınlarını da aldılar. İçerde adli suçlulardan bir tanesi bize sözlü tacizde bulundu. Bize bunlar PKK'lidir diyerek hakaret ettiler. Arkadaşım da ona karşılık verince bunlar üzerimize saldırdı'' dedi. Tantekin, bu uygulamanın bilinçli yapıldığını belirterek, ''Son dönemde yapılan bu uygulama bence daha büyük olayların önünü açabilir. Bu durumdan çok kaygılıyız" şeklinde konuştu.