Tutuklanmanın perde arkasında Türk devleti var

Kadın Haberleri —

ZEYNEP MIHEMED

ZEYNEP MIHEMED

  • KDP tarafından alıkonulan RJAK üyelerinden ikisi bırakıldı. Ciwana Abdulbaqî hakkında ise herhangi bir bilgi yok. RJAK Diplomatik İlişkiler üyesi Zeynep Mihemed,  tutuklamaların perde arkasında Türk devletinin varlığına işaret etti.

Şengal’de Êzîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014’teki yapılan soykırım saldırılarının 7. yıldönümü anmasına katılan ve geri dönüşte Hewler’de KDP asayişi tarafından alıkonulan 3 RJAK üyesiden ikisi serbest bırakıldı. RJAK üyesi Ciwana Ebdulbaqî’ hakkında ise herhangi bir bilgi yok.

5 Ağustos’tan bu yana KDP tarafından alıkonulan RJAK üyelerinin durumuna ilişkin ANHA’ya konuşan RJAK Diplomatik İlişkiler üyesi Zeynep Mihemed, Türk devletinin rolüne dikkat çekerek, KDP ile Türk devletin kadın politikasının benzerliğine işaret etti.

KDP ile Türk devletinin yöntemleri aynı

3 RJAK üyesiden haber alabilmek için birçok girişimde bulunduklarını belirten Zeynep Mihemed, “Ne yazık ki KDP şuana kadar bize bir bilgi vermedi. Onlara vekalet gönderme talebimizi red etti. Ne ailelerinin ne avukatlarının onlarla görüşme yapmasına izin verilmedi” dedi.

İki arkadaşlarının serbest bırakıldığını belirten Mihemed, Ciwana Ebdulbaqi’den hala haber alamadıklarını kaydetti. Mihemed, “Edindiğimiz bilgilere göre Ciwana Ebdulbaqi’nin durumu iyi değil. Bu nedenle endişeliyiz” dedi. Mihemed şöyle devam etti: Türkiye’de de kadınlar her gün gözaltına alınıyor, tutuklanıyor ve katlediliyor. KDP, Türk devleti ile iş birliği yaptığından beri siyaseti, yaklaşımı ve sistemi değişti. KDP şu anda tamamen Türk devletinin uyguladığı yöntemleri kullanıyor.”

Kadın mücadelesini durdurmak istiyorlar

Başûrê Kurdistan’da kadın mücadelesi ve kadın hareketinin durdurulmak istendiğini dikkat çeken Zeynep Mihemed,Türk devlet sisteminin Başûrê Kurdistan’a uygulandığın söyledi.
Başûrê Kurdistan hükümetinin sadece isim olarak kaldığını dile getiren Zeynep Mihemed, “Çünkü burası artık Türkiye hükümeti tarafından yönetiliyor ve sistemi ona bağlıdır. Arkadaşlarımızın tutuklanmasının perde arkasında da Türk devleti var. Arkadaşlarımızın üçü de Başûrê Kurdistanlı ve kanunsuz hiçbir şey yapmadı” dedi.

Başûrê Kurdistan’daki kadın mücadelesinin geldiği aşamaya da değinen Mihemed şunları kaydetti: “Başûrê Kurdistan’daki kadın mücadelesi bir üst seviyeye çıkmıştır. Kadınlar sisteme karşı durup, sesini yükseltebiliyor. Başûrê Kurdistan hükümeti ise kadının gücünü ve mücadelesini kabul etmiyor ve sesini kısmaya çalışıyor. Kadına uyguladığı baskıyla toplumu denetime almak istiyor.”

Ciwana Ebdulbaqi bırakılsın

Kimi kadın kurumlarının duruşlarını da eleştiren Mihemed, kadına yönelik uygulamalar karşısında duruşlarının zayıf olduğunu söyledi.

Zeynep Mihemed son  alarak “Suçsuz ve herhangi bir gerekçe olmadan tutuklanan arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” diyerek Ciwana Ebdulbaqi’nin bir an önce bırakılması çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.