Twitter baskı altında

Toplum/Yaşam Haberleri —

twitter

twitter

  • Sosyal medya platformu Twitter açıkladığı şeffaflık raporunda, dünya genelinde hükümetlerin endişe verici düzeyde içerik kaldırma ya da kullanıcı hesaplarının özel ayrıntılarını talep ettiklerini belirtti.

Şirket 20. şeffaflık raporunda, geçtiğimiz yıl altı aylık dönemde yerel yönetim, eyalet yönetimleri ya da ulusal hükümetlerden yaklaşık 60 bin gibi rekor düzeyde yasal talep aldığını açıkladı.

2012 yılından bu yana şeffaflık raporu açıklayan Twitter’ın yeni raporuna göre, bu taleplerde Twitter’dan bazı hesaplardan içerik kaldırması ya da doğrudan mesaj veya kullanıcı yerleri gibi gizli bilgileri paylaşması istendi.

Amaç kişileri susturmak

Twitter yetkilisi Yoel Roth, “Hükümetlerin hizmetimizi kullanan kişilerin kimliklerinin belirlenmesi, hesap sahipleriyle ilgili bilgi toplanması için yasal taktikleri kullanmaya çalışmalarında daha saldırgan olduklarını ve yasal talepleri kişileri susturmak için kullandıklarını görüyoruz” dedi.

İlk sırada ABD var

Rapora göre hesaplarla ilgili bilgi taleplerinin yüzde 20’sini Amerika oluşturuyor. Amerika’yı Hindistan takip ediyor.

Twitter kullanıcı hesaplarına ilişkin bilgi edinme taleplerinin yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığını belirtiyor. Twitter’dan en çok içerik kaldırılması talebinde bulunan ülke Japonya. Japonya’nın 23 bin içerik kaldırma talebinde bulunduğu belirtiliyor. Japonya’yı Rusya takip ediyor.

Gazeteciler de hedefte

Twitter 2021 yılının ikinci yarısında, hükümetlerden hesapları doğrulanmış olan gazetecileri ve haber kurumlarını hedef alan taleplerde keskin bir artış olduğunu belirtiyor.

Raporda hükümetlerin geçtiğimiz yılın Temmuz ve Aralık ayları arasında doğrulanmış gazeteci hesapları ya da haber kuruluşu hesaplarına ilişkin 349 yasal talepte bulunduğu kaydediliyor. Bunun da yüzde 103 oranında bir artışa işaret ettiği belirtiliyor.

Twitter raporunda gazetecilere yönelik taleplerin hangi ülkelerden geldiğine ya da bu taleplerin kaçını karşıladıklarına ilişkin bir döküm sunmadı.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.