Üç kadın devrimci Basel’de anıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen 3 Kürt kadın devrimci anısına her yıl düzenlenen “Sê Jînen Azad” anma etkinliğinin 7’cisi İsviçre’nin Basel kentinde yapıldı. 

Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) için dün İsviçre’nin Basel kentinde anma etkinliği yapıldı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK–S) ve Uluslararası Özgür Kadın Vakfı tarafından Basel DKTM’de yapılan anmaya başta kadınlar olmak üzere çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Burada bir konuşma yapan YJK–S üyesi Newroz Agirî, “Sakine Cansız’ın adı kahramanlık destanlarına yazılacak. Sakine Cansız’ın mücadelesinin tarihi, kimliği unutturulan, yok edilmeye çalışılan bir halkın güçlü varlık hafızasının mücadelesidir. Bu mücadele Apocu felsefeyle bir güce dönüştü. Bundan dolayı Türk devleti ve ortaklarınca hedef alındı” dedi. Agirî Kürt kadınları olarak, 3 devrimci kadının mücadelesini başarıya ulaştıracaklarını da ifade etti.

Katiller bulunana kadar

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK–E) adına ise Zozan Serhad bir konuşma yaptı. Üç Kürt kadın devrimcinin Avrupa’nın göbeğinde katledilmesinin özgür Kürt kadınına, Önderliğine ve mücadelesine dönük komplonun bir devamı olduğunu ifade eden Serhad şöyle konuştu: “Özgürlüğün bedeli oldukça ağırdır. Sakine bu ağır bedeli Amed zindanında Esat Oktay Yıldıran’a karşı verdi. Bugün Rojava’da Medya Savunma Alanların’da bu mücadele devam ediyor. Önder Apo’nun başlattığı sürece karşı Paris’te 3 kadın devrimci katledildi. Fransa cumhurbaşkanı Kürtlere bu katliamı açığa çıkaracağına söz verdi. Şu ana kadar bir gelişme olmadı. Sakine Cansız dünya kadınları için bir öncüdür. Katilleri açığa çıkarılana kadar mücadelemizi daha büyüterek sürdüreceğiz.” 

Stranlarla anıldılar

Anma etkinliğinde sahneye çıkan  gazeteci Güler Yıldız ise yaptığı konuşmada şiirleri ve türküleriyle üç Kürt kadın devrimciyi andı. Ve kadınların özgürlük mücadelesini başarıya ulaştıracaklarını belirtti. Anma etkinliğinde sanatçılar Nuarin ile Gulan’ın sahne aldı. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.