Uçağa erkeksiz binmek yasak!

Kadın Haberleri —

Afganistan-foto: Afp

Afganistan-foto: Afp

  • Kadınların erkek refakatçi olmadan uçağa binmesini yasaklayan Taliban, Kabil ve çeveresindeki parklara kadınların girişini de sınırladı. Getirilen sınırlamaya göre, parklara kadın ve erkeklerin aynı günlerde girişi yasak. Kadınlar hafta parkta iki gün hava alabilir.

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da kadınların yanlarında erkek refakatçi olmadan uçakla seyahat etmesine izin verilmemesini öngören talimatın uçak şirketlerine gönderildiği bildirildi.

Taliban’ın, Afganistan yönetimini ele geçirdiği 2021 yılının Ağustos ayından bu yana kadınlara yönelik çıkardığı fetvalar aklın sınırlarını zorluyor. 

Kadınları önce eve, sonra da yanında erkek refakatçi bulunmadan dışarıya çıkmasını yasaklayan Taliban, zorunlu yolculuk halinde yanında bir erkek refakatçı bulundurmak suretiyle yolculuk yapabileceğini söyledi. Taliban bir süre mecburi yolculuklarda kadınların refakatçı dahilinde bindiği aracın ön koltuğuna oturmasını da yasakladı. 

Erkek refakatçı olmadan kadınlar uçağa binemez

Reuters’ın aktardığı göre, Afganistan’da kadınlara yönelik yeni bir yasak daha geldi. Taliban, Afganistan'da kadınların yanlarında erkek refakatçi bulunmadan uçakla seyahat etmesine izin verilmemesini öngören talimat, yurt içi ve yurt dışı seferleri yapan uçak şirketlerine gönderildi.

Bahsi geçen talimatın hafta sonu Taliban'ın Kadın Bakanlığı'nın yerine kurduğu "Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı" tarafından uçak şirketlerine gönderildiği bildirilirken, talimatın pazartesi gününden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Bu rağmen bileti olan bazı kadınların Kabil Havalimanı'ndan geri çevrildiği bildiriliyor. Bakanlıktan, talimatla ilgili resmi bir açıklama ise yapılmadı.

Kadınlara haftada 2 gün hava alma izni

Ayrıca Taliban’ın Kabil ve çeveresindeki parklara kadınların girişini de sınırladı. Getirilen sınırlamaya göre, parklara kadın ve erkeklerin aynı günlerde girişi yasak. Kadınların sadece pazar ile salı günleri arasında o da “hicap giymeleri” koşulu ile parklara girişine izin verilecek. Erkekler ise çarşamba ile cumartesi günleri arasında parklara girebilecek.

Taliban kısa bir süre önce de kız öğrencilerin eğitim gördüğü lise ve dengi okulların açılması kararından geri adım atmıştı. İnsan hakları kuruluşlarının ve yabancı hükümetlerin tepkisini çeken kararda, "okulların İslam hukukuna uygun şekilde açılması için yeni bir plan hazırlanana kadar kapalı kalacağı" belirtilmişti.

Uluslararası güçlerin kadınlar üzerinden Taliban’a verdiği mesaja karşılık istediğini elde edemeyen Taliban’da, kadınların haklarını daha fazla kısıtlayarak mesajını verdi. Kadınların haberdar olmadığı ama kadın üzerinden verilen ılımlı mesajıların sonucunu alamayan Taliban’ın kadına yönelik insanlık dışı politikaları sürdürüyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.