Ufuktaki nükleer kıyamet

Forum Haberleri —

.

.

  • Ufukta bir nükleer kıyamet olasılığı varken, riskler sessizlik kalmak için çok yüksek. Savaş, Demokrat Parti ve liberal damla hakkındaki gerçekler konuşulmalı. Hem Cumhuriyetçi protofaşizmi reddedebilir hem de Ukrayna’nın gerilimi tırmandırma siyasasının tersine çevrilmesini talep edebilir.
  • Hata yapmayın, Cumhuriyetçi Parti ABD’de özgürlük için bir tehdittir. Bununla birlikte, Neo-Muhafazakârlığın zehirli etkisi altında seçkin Demokrat Parti, varoluş için bir tehdit haline geldi. Ukrayna’da nükleer çatışmadan kaçınılsa bile, Demokrat Parti Yeni Muhafazakârları Çin’le bir sonraki çatışmanın yolunu şimdiden açıyor.

 

*THOMAS PALLEY
Çeviren: Mestan DİLBİLMEZ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana neredeyse altı ay geçti ve Biden yönetimi her geçen ay ABD’nin çatışmaya katılımını adım adım artırdı. Bu nezaketten yoksun süreç, ABD’nin nükleer kıyametle daha da yakınlaşmasına neden oldu: Bu neredeyse hiç yorumlanmayan ve tartışılmayan çok önemli bir gelişme. Sanki ABD uyurgezer gibi, gözleri faltaşı gibi açık (eyeswideshut) ama görmüyor.

Siyasi arka plan
ABD’nin Ukrayna savaşına katılımı, ana akım medyadaki geleneksel müttefikleri ve liberal damla (blob) olarak da bilinen müesses nizamın entelektüel sınıfı tarafından coşkuyla desteklenen Demokrat Parti tarafından yönlendirildi. Bu, savaşın eleştirisini iki nedenden dolayı zorlaştırdı.
Birincisi, liberal damla, savaşa ve ABD’nin katılımına ilişkin açıklamasına karşı çıkanlara karşı bir sessizlik bildirisi ilan etti. Bildiri, “bu bizim savaşımız değil” diyen muhafazakârlar ve NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesi ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde rejim değişikliğine yönelik yıkıcı faaliyetler aracılığıyla Rusya’ya yönelik otuz yıllık ağır çekim bir saldırı yoluyla savaşın “ABD yapımı” olduğunu ileri süren bağımsız eleştirmenler için geçerli. 
İkincisi, ABD kendi demokrasisi için bir ölüm kalım mücadelesine girişiyor ve Cumhuriyetçi Parti, Donald Trump’ın protofaşizmini benimseyerek raydan çıktı. Biden yönetiminin Ukrayna siyasasını eleştirmek protofaşistlere kapıyı açma riski taşıdığından, bu mücadele korkunç bir ikilem teşkil ediyor.
Ufukta bir nükleer kıyamet olasılığı varken, riskler sessizlik kalmak için çok yüksek. Savaş, Demokrat Parti ve liberal damla hakkındaki gerçekler konuşulmalı. Hala gidişatı tersine çevirmek için zaman var ve kamuoyu iki konuya hâkim olma yeteneğine sahip. Hem Cumhuriyetçi protofaşizmi reddedebilir hem de Ukrayna’nın gerilimi tırmandırma siyasasının tersine çevrilmesini talep edebilir.

Yeni muhafazakârların Demokrat Parti’yi ele geçirmesi
Başkan Biden ve ulusal güvenlik ekibinin ABD’yi nükleer kıyametin tükürme mesafesine koyduğu açıkça kabul edilmektedir. Bu, ABD’nin hayati ulusal güvenlik çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan bir savaş için yapıldı.
Daha da kötüsü, bu rastlantısal bir yanlış değerlendirme değildir. Bunun yerine, Demokrat Parti’nin en aşırı Yeni Muhafazakâr dış siyasa düşünüşü tarafından kapsamlı bir şekilde ele geçirilmesini yansıtıyor. Bu düşünüş, ABD’yi küresel askeri hegemonya arayışına çağırıyor; Demokratlar bunu demokrasinin teşviki yalanı ve ABD’nin ahlaki istisnacılığının yanılsamasıyla ördüğü bir pelerine sarıyor.
Demokrat Parti’nin Yeni Muhafazakârlar tarafından devralınması, Demokratlar ulusal güvenlik konusunda zayıf oldukları için itibarlarını onarmaya çalışırken, 1990’larda Bill Clinton yönetiminde gerçekleşti. O zamandan beri, maya sadece güçlendi. Hillary Clinton şahsında açık bir şekilde yapıldı ve Barrack Obama zamanında da (iyi gizlenmiş olsa da) eşit derecede vardı, gerçekti.

Karşılıklı Kesin Yıkımın yanlışlığı
Yeni Muhafazakârlığın benimsenmesi kendi başına tehlikelidir ama Karşılıklı Kesin Yıkım (KKY) (Mutual Assured Destruction- MAD) fikrinin yanlış anlaşılması nedeniyle varoluşsal olarak tehdit edici hale gelmiştir. KKY, Soğuk Savaş’ta geliştirilmiş bir yapıdır. Sav, her iki taraf da diğerini yok edecek nükleer silahlara sahip olduğu için, bu, ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki savaşı engelledi. Dolayısıyla, nükleer savaş, mantıksız bir fırlatma ya da yanlış iletişim gibi saçmalık ya da kaza nedenleri dışında gerçekleşemez.
KKY mantığının bu anlayışı temelden kusurludur. Nükleer çatışmanın hiç olmamasının nedeni, nükleer silahların doğrudan karşı karşıya kaldıkları operasyon alanında (yani Orta Avrupa) ABD - Sovyetler Birliği konvansiyonel silah paritesiyle eşleştirilmiş olmasıdır. Bu parite, nükleer çatışmaya bir barikat görevi gördü.
Bugün ABD ezici bir konvansiyonel silah üstünlüğüne sahip. Ve KKY yanlış anlaşıldığı için, ABD’nin istemeden nükleer çatışmaya yol açan koşulları yaratması konusunda gerçek bir tehlike var.
Mantık basit. Rusya kabul edilemez bir konvansiyonel savaş yenilgisiyle karşı karşıya kalabilir ve bu aşamada bu sonucu engellemek için taktik nükleer silahların kullanımına yönelecektir.

Nükleer kıyametten tükürme mesafesindeyiz
Ukrayna savaşı asla olmamalıydı. Rusya, tarafsız bir askerden arındırılmış Ukrayna seçeneği sundu ama bu, Yeni Muhafazakâr doktrinini ihlal edeceği için ABD tarafından reddedildi. Bu, ABD’nin geri adım attığını ve Ukrayna’yı Rus etki alanı olarak tanıdığını ima ederdi. Ve hem ABD’nin geri adım atması hem de diğerlerinin etki alanlarına sahip olması [fikri], Yeni Muhafazakârların ABD hegemonyası doktriniyle tutarsızdır.
Aynı şekilde, Rusya’nın Donbass’ı ve kıyı bölgesini ilhak etmesiyle savaş şimdiye kadar bitmiş olmalıydı. Ama burada da ABD, Yeni Muhafazakâr doktriniyle de tutarsız olacağından bir Rus zaferini önlemek için devreye girdi. Sonuç olarak, ABD, düğmeye basmak dışında (ve belki bunu da) her şeyi yapmak için, hassas güdümlü silahlar, uydu bilgileri ve personel sağladı.
Savaş alanındaki gerçek durumu bilmiyorum. Savaş boyunca, Batı medyası sahtekârlık noktasına kadar taraflı olmuştur. Ama Rusya için savaş iddia edildiği kadar kötüyse, nükleer çatışmaya giden bir yolu görselleştirmek kolaydır.
Başkan Putin ve Rusya, her ikisini de varoluşsal olarak tehdit edeceği için savaşı kaybetmeyi göze alamaz. ABD Yeni Muhafazakârları yan yana, Rus yenilgisi dışında tüm çıkış yollarını engellemeye hevesli. Bu bileşim nükleer savaş için bir reçetedir.
Bir sonraki nükleer öncesi adım, Rusya’nın doğrudan Ukrayna’daki ABD varlıklarına, belki de gelen askeri kargo uçuşlarına ya da Kiev’deki ABD büyükelçiliğine saldırarak bahsi yükseltmesidir. ABD azami katı tutuma bağlı olduğu için Rusya’nın kaybedecek çok az şeyi var. Bu, ABD’nin geri adım atmasına neden olmazsa, bir sonraki adım Rusya’nın Ukrayna kuvvetlerine karşı bir nötron bombası kullanması olabilir. Bundan sonra, ABD Yeni Muhafazakârları (yani Biden yönetimi), NATO aracılığıyla doğrudan ABD angajmanı için baskı yapabilir ve oradan kıyamete giden spiral kısadır.

Şimdi Ukrayna, sonra Çin
Hata yapmayın, Cumhuriyetçi Parti ABD’de özgürlük için bir tehdittir. Bununla birlikte, Neo-Muhafazakârlığın zehirli etkisi altında seçkin Demokrat Parti, varoluş için bir tehdit haline geldi. Ukrayna’da nükleer çatışmadan kaçınılsa bile, Demokrat Parti Yeni Muhafazakârları Çin’le bir sonraki çatışmanın yolunu şimdiden açıyor.
Psikologlar, olanaksız bir görev olan başkalarını değiştirmeye değil, kendini değiştirmeye odaklanmayı önerir. Acil görev, ilerici Demokratlar ve mantıklı insanlar için Neo-Muhafazakârlığın ABD siyasası üzerindeki etkisini geri almaktır ve bu, Biden yönetiminin varoluşsal olarak tehlikeli Ukrayna seferiyle başlar.


* Thomas Palley, Amerika Birleşik Devletleri-Çin İktisadî ve Güvenlik İnceleme Komisyonu için baş iktisatçı olarak görev yapan ABDli bir iktisatçıdır. Halen New America Foundation’da Schwartz İktisadî Büyüme üyesidir.

* Yazının orijinal başlığı: Kıyametle Flört: ABD ve Ukrayna

Kaynak metin: https://braveneweurope.com/thomas-palley-flirting-with-armageddon-the-us-and-ukraine

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.