
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 12 Kasım 2004’te evinin önünde babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşunla katlediyen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz adına ilçede yaptırılan heykel, DBP’li belediyeyi gasp edip eşbaşkanları rehin alarak yerlerine atadıkları kayyum tarafından kaldırıldı.
DBP’li Kızıltepe Belediyesi tarafından 4 Ağustos 2009’da ilçe merkezinde bulunan aynı zamanda Uğur Kaymaz’ın adının verildiği bulvar üzerinde yapılan heykelin etrafı, önceki akşam saatlerinde TOMA ve zırhlı araçlarla kapatıldı. Avuçlarında güvercin bulunan 2 çocuk heykeli daha sonra kepçeler tarafından kaldırılarak bilinmeyen bir yere götürüldü.
Heykelin kaldırıldığı an bölge polis tarafından zırhlı araçlar ve TOMA’larla çevrilerek, kimse yaklaştırılmadı. İftar vakti kaldırılan heykelin görüntülenmesi de polis tarafından engellendi.
Öğretmen Kamuran Aydoğan tarafından yapılan heykelde yer alan Kürtçe sözcüklerin Türkçe karşılığı şöyleydi:
“Memleketin sokaklarında güler yüzlü çocuklarız
Kan yüzlü bulutlar canımızı alıyor
Biz Mezopotamya çocuklarıyız
Barış güvercinleriyiz
Size göre ise bir can
Bazen hatırlayın bizi
Yüreğinizde yer açın bize”
Annesi işten atılmıştı
Kızıltepe Belediyesi’ne atanan kayyum Ahmet Odabaşı, işe Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz’ı işten atmakla başlamıştı. Anne Kaymaz geçen yıl oğlunun katledildiği 21 Kasım gününe denk getirilerek işten atılmıştı.
MARDİN