Batı ile Rusya arasında Soğuk Savaş sonrasının en ciddi krizine yol açan Ukrayna’da doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri de Kırım gibi Rusya’ya katılma referandumu düzenlendi. Rus yanlısı milislerin resmi binaların çoğunu işgal altında tuttuğu bölgede Moskova yanlıları Ukrayna’dan kopup "Donetsk Halk Cumhuriyeti" adı altında yeni bir yönetim kurulup kurulmamasını halka sordu.  Luhansk’taki referandumda halka başka bir isim altında ayrılık kararı soruluyor. Kentte "Luhansk Halk Cumhuriyeti" kurulup kurulmaması oylandı. Ukrayna ordusunun kuşattığı Slavyansk'ta da halk referandum için sandık başına gitti. Slavyansk yakınlarında önceki gece hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların meydana gelmesine rağmen vatandaşlar oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Rus yanlısı milislerin kontrolündekü Slavyansk’ta Kiev karşıtı Belediye Başkanı Viçaslev Ponomaryov kentte referanduma katılımın yüzde 100 olmasını bekliyor.


Ay sonunda ikinci referandum

Hafta içinde silahların ateşlenmesiyle iç savaş sinyalleri veren ülkede sadece Slavyansk’tan ufak çaplı çatışma haberleri gelirken, gözler Donetsk bölgesindeki sandıktan çıkacak kararda. Moskova yanlısı liderler bu ayın sonunda Rusya'ya katılmak için ikinci bir referandum düzenlemeyi planladıklarını belirttiler. Bu bölgelerde 25 Mayıs'ta yapılacak Ukrayna devlet başkanlığı seçimlerinin boykot edileceği kaydediliyor.

Halkın kafası karışık

Batı ve Kie, Rusya’yı Donetsk’teki "ayrılıkçı damarı" desteklemekle suçlarken, seçim sandıklarının parasını cebinden ödeyen işadamı Nikolai Mikolayçuk tersini savunuyor. Mikolayçuk, "Buradaki herkes kendi yoluna gitmeye gönüllü. Kimse satın alınmış değil. Bu referandum hepimiz için. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin kendi ülkesi, hükümeti hatta olimpiyat takımı bile olacak" diyor. Başkent Kiev ise gelişmeleri teyakkuz halinde takip ediyor. Geçici Devlet Başkanı Aleksander Turçinov, Doğu Ukrayna'daki bir çok kişinin Rusya yanlısı militanları desteklediğini kabul etmiş ancak referandumların bu bölgeleri uçuruma sürükleyeceğini söylemişti.

Batı Rusya'yı suçluyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in erteleme çağrısına rağmen Donetsk’teki Rus yanlısı milisler referandum kararından dönmezken, Batı, Moskova’nın bu konuda yeterince çaba sarfetmediği görüşünde. ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki “Rus hükümetinin bu referandumun iptali için nüfuzunu kullanmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradık” dedi. Psaki, Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki hareketliliğinin de sürdüğünü belirterek, “Kremlin destekli sosyal medya ve haber kanalları bölge halkını referandumda oy vermeye çağırıyor” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da ortak bir çağrıyla Rusya’ya gözdağı verdi. Liderler, Ukrayna’da 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçiminin düzenlenememesi halinde Rusya’nın enerji, savunma sanayi ve finans sektörüne yönelik yeni yaptırım kararı alacaklarını açıkladılar.

DONEKST