Ukraynalı mülteciler hayalet kasabalarda yaşıyor

Dünya Haberleri —

  • Almanya’da Ukrayna’dan gelen mülteciler, büyük kömür madenlerinin yakınlarında daha önce boşaltılan “hayalet kasabalara” yerleştirildi. 

 

dilmiş köy ve kasaba bulunuyor. Bunlardan en büyükleri Nordrhein Westfalen eyaletinde yer alan Inden, Hambach ve Garzweiler linyit madenleri.

Bu dev madenlerin yakınlarında bulunan köy ve küçük kasabalar, madene yer açmak için boşaltılmıştı. Ancak Alman hükümetinin kömür enerjisini terk etme planları bu boşaltılan köy ve kasabaların akıbetlerini de belirsiz hale getirdi.

Rusya ile Ukrayna arasında bir yılı aşkın bir süredir devam eden savaş nedeniyle Almanya’ya sığınan Ukraynalı göçmenlerin bir kısmı bu hayalet köy ve kasabalara yerleştirildi.

Manheim ve Morschenich kasabaları da bunlardan ikisi. Bu iki kasaba da Hambach madenini işleten RWE tarafından satın alınmış durumda.

Almanya’nın Sesi internet sitesi bu mültecileri konu alan bir haber yayınladı. Bir grup Ukraynalı mülteci ile görüşen DW’ye göre mülteciler çok şikayetçi değil. Hatta kamp koşullarıyla kıyasladıklarında dükkan, eczane gibi imkanların olmadığı bir yerde bile daha rahat ettiklerini söylüyor.

RWE, bölgedeki evlerin yıkılması yönündeki planın iptal edildiğini doğruladı. Şirket, henüz bölgenin akıbeti konusunda bir planın olmadığını ancak acil ihtiyaç nedeniyle mültecilere ev sağlandığını duyurdu.

Garzweiler II madeni yakınındaki Kuckum ve Keyenberg köylerinin ise bu sene yıkılması planlanıyor. Keyenberg merkezindeki okul da mülteciler için bir kampa dönüştürülmüş durumda.  Bu köyün nüfusunun yüzde 80’i yıkım kararının ardından evlerini boşaltmış. Köyde sadece bir fırın bulunuyor. Mülteciler ihtiyaçlarını komşu yerleşim birimlerinden karşılıyor.

DW, mültecilerin bu hayalet kasabalara neden ve hangi şartlarda gönderildiklerine dair sorularına ise bir yanıt alabilmiş değil.

  MANNHEIM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.