Ulusal birlik zaruridir

  •  Kürdistani İttifak Çalışma Grubu'nda yer alan partiler, üzerinden 34 yıl geçen Halepçe Katliamı'nın yıl dönümünde "Kazanımları korumak için ulusal birliğin inşası zaruridir. Tüm partiler sorumluluklarını yerine getirmeli" çağrısında bulundu.

 

Halepçe Katliamı'nı yapanların yenildiğini, ancak Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik işgalci saldırılarla ve Kürdistan dağlarında kimyasal silah kullanımıyla bu zihniyetin varlığını sürdürdüğünü kaydeden DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, "Tarihin farklı dönemlerinde meydana gelen bu saldırı ve katliamların en önemli nedeni Kürtlerin bölünmüşlüğüdür" dedi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Kürdistani İttifak Çalışması Grubu'nda yer alan partiler, 16 Mart 1988’de Halepçe'de binlerce Kürt'ün kimyasal silah atılarak katledilmesinin yıl dönümünde, DBP Genel Merkezi'nin Amed İrtibat Bürosu’nda basın açıklaması düzenledi. 5 dakikalık saygı duruşunun ardından Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ortak açıklamanın Kürtçesini, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise Türkçesini okudu. 

Aydeniz, Halepçe Katliamı'nın acısının asla unutulmayacağını vurguladı. Aydeniz, "Saddam Hüseyin ve BAAS rejiminin Güney Kürdistan’da Enfal Operasyonu kapsamında başta Halepçe olmak üzere Kürt şehirlerinde gerçekleştirdiği soykırımı anma günüdür. Halkın kararlı mücadelesi karşısında bu katliamı yapanlar ve bu kara günün yaşanmasına sebep olan yenildiler. Êzîdîlere yönelik katliamı gerçekleştiren DAİŞ çetesi de bu gerçeği yaşayarak, Saddam ve BAAS rejiminin yenilgisine ortak oldu" dedi. 

Bu deneyimlere rağmen Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik işgalci saldırılarla ve Kürdistan dağlarında kimyasal silah kullanımıyla bu zihniyetin varlığını sürdürdüğünü kaydeden Aydeniz, "Tarihin farklı dönemlerinde meydana gelen bu saldırı ve katliamların en önemli nedeni Kürtlerin bölünmüşlüğüdür. Kürt halkı bu saldırılara karşı emsalsiz mücadele ve direnişle çok önemli kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımları korumak için ulusal birliğin inşası zaruridir" şeklinde konuytu.  

Tüm Kürt parti, kurum ve kuruluşların bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Aydeniz, partilerin "birlik olmanın yükünü" taşıması gerektiğinin altını çizdi.  Aydeniz, şunları ekledi: "Ana odak noktamız ulusal çıkarlar olmalıdır. Halepçe'de son nefeslerini elma kokusuyla veren, top mermileriyle can veren çocuklar gibi çocuklarımızın bir kez daha bunu yaşamasına asla izin vermeyeceğiz."  AMED

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.