Uluslararası Eğitim Günü Afgan kadın ve çocuklara adandı

Kadın Haberleri —

Foto: UNICEF/Mark Naftalin

Foto: UNICEF/Mark Naftalin

  • UNESCO, 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü’nün Afgan kadın ve kız çocuklarına adadığını duyurdu.

ÇEVİRİ: SERAP GÜNEŞ

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO, 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü’nün Afgan kadın ve kız çocuklarına adandığını duyurdu.

Geçtiğimiz Perşembe yapılan açıklamada, UNESCO, Afganistan'da kız çocuklarının ve genç kadınların sınıflara alınmamasının eğitim alanında elde edilen büyük kazanımları yok edebileceği ve "kayıp bir nesil" yaratabileceği uyarısında bulundu.  

Eğitim evrensel bir insan hakkıdır

UNESCO Genel Direktör Audrey Azoulay, "Dünyada hiçbir ülke kadınların ve kız çocuklarının eğitim almasını engellememelidir. Eğitim, saygı duyulması gereken evrensel bir insan hakkıdır" dedi.  

Azoulay, “Uluslararası toplum, Afgan kız çocuklarının ve kadınların haklarının gecikmeksizin iade edilmesini sağlama sorumluluğuna sahiptir. Kadınlara karşı yürütülen savaş sona ermelidir" diye ekledi. 

Foto: BM sitesi

'Kayıp nesil' korkusu 

Geçtiğimiz ay Afganistan'daki Taliban yönetimi genç kadınların üniversitelere girmesini yasakladı.  

Bu karar, 1990'ların sonundan 2001 yılına kadar ülkeyi yöneten köktendinci grubun Ağustos 2021'de iktidarı yeniden ele geçirerek başkent Kabil'e girmesinden sadece birkaç ay sonra çıkarılan ve kız çocuklarının ortaokula gitmesini yasaklayan daha önceki bir yönergenin ardından geldi. 

Sonuç olarak Afganistan, dünyada kadınların ve kız çocuklarının eğitime erişiminin askıya alındığı tek ülke konumunda. UNESCO bu hafta başında yaptığı açıklamada "Eğitimli kadınlar ülkenin kalkınması için elzem olduğundan ülke kayıp bir nesil riskiyle karşı karşıya" dedi. UNESCO açıklamasında şuna dikkat çekti: Afganistan - ya da başka herhangi bir ülke - nüfusunun yarısının eğitim almasına ve kamusal yaşama katılmasına izin verilmezse, ilerleyemez." 

UNESCO, Afganistan'daki tüm kız çocuklarının ve genç kadınların eğitime derhal ve şartsız erişebilmeleri ve okula geri dönebilmeleri için çağrıda bulunarak, “Herkesin eğitim hakkı vardır. Ancak Afganistan'da kız çocukları ve kadınlar bu temel haktan mahrum bırakılmıştır" dedi. 

Kadınların yüzde 80’i okula gidemiyor

UNESCO'ya göre 2001-2018 yılları arasında Afganistan'da tüm eğitim seviyelerinde kayıtlar on kat artarak yaklaşık bir milyondan 10 milyon öğrenciye ulaşmıştır. 

İlkokula giden kız çocuklarının sayısı neredeyse sıfırdan 2,5 milyona yükselmiştir. Ağustos 2021 itibariyle, her 10 ilkokul öğrencisinden dördünü kız çocukları oluşturuyordu. 

Kadınların yükseköğretimdeki varlığı da neredeyse 20 kat artmıştı: 2001 yılında 5000 olan öğrenci sayısı yirmi yıl sonra 100.000'in üzerine çıkmıştı.  

Bugün okul çağındaki Afgan kız çocuklarının ve kadınların yüzde 80'i, yani 2,5 milyonu okula gitmemektedir. Aralık ayında açıklanan ve kadınlar için üniversite eğitimini askıya alan karar, devlet ve özel kurumlara devam eden 100.000'den fazla kız çocuğu ve kadını etkiliyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.