51 bin Türk kaçak göçmen

Dünya Haberleri —

Göç / foto:AFP

Göç / foto:AFP

  • Türkiye’de Erdoğan rejiminin baskıları ve ekonomik zorluklar yüzünden kaçanların sayısı her geçen gün katlanarak çoğalıyor. ABD’ye Meksika sınırından kaçak yollarla giren Türklerin sayısı son üç yılda 51 bini aştı.

Türkiye’de Erdoğan rejiminin baskıları ve ekonomik zorluklar yüzünden kaçanların sayısı her geçen gün katlanarak çoğalıyor. Almanya istatistikleri gelen kaçak göç oranı için yüzde 254 diyor. ABD’nin Teksas eyaleti ile Meksika arasındaki Rio Grande Nehri ve Trump Duvarı da Türk kaçak göçmenleri engellemeyi başaramadı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin yayınladığı son verilere göre, 2021 yılının Ekim ayından, 2024 yılının Mart ayına kadar ‘’sığınmacı’’ olarak ülkeye sınırlardan kaçak olarak giren Türkler'in sayısı 51 bin 492 kişiyi aştı. New York Barosu Göçmenlik Avukatı Hasret Şenyurt, sığınmacı olarak Türkiye’den ABD’ye kaçan Türkler'in bilinçsizce hareket ettiğini, çoğu zamanda sosyal medyanın etkisinde kaldığını ancak daha sonraki süreçte hayal kırıklıkları yaşadığını söyledi.

On binlerce Türk

ABD’de, ağırlıklı olarak Meksika sınırından kaçak olarak ülkeye girip sığınma hakkı isteyen yasadışı göçmenlerin sayıları milyonlarla ifade ediliyor. Daha önceki yıllarda Meksika sınırından kaçak olarak ABD’ye sığınmak için gelen Türkler'in sayısı birkaç yüzle sınırlı kalsa da özellikle son üç yılda artık on binlerle ifade ediliyor. Sığınmacı olarak Meksika sınırından ABD’ye kaçan Türk vatandaşları bu risk dolu kaçış yolunda coğrafi koşullar dışında uyuşturucu kartelleri, rüşvet mafyasının ağına düşüyor.

YouTube’ye bakıp yola çıkıyorlar

Türkiye’den ABD’ye kaçan binlerce kişinin, bu riskli yolu YouTube’dan daha önce kaçanlardan izledikten sonra gerçekleştirdikleri belirtiliyor. New York Barosu Göçmenlik Avukatı Hasret Şenyurt, VOA Türkçe’ ye Türk sığınmacıların profiliyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Türk sığınmacıların kaydettikleri kaçak yolda ve ABD’de yaşayacakları güçlükleri bilmeden bilinçsizce hareket ettiğini kaydeden Şenyurt, "Maalesef kaçak yollardan buraya gelen insanlarda genel olarak bir bilinçsizlik var. İnsanlar hukuki prosedürler hakkında bilgi sahibi olmadan riskli yolları kullanarak ABD’ye geliyorlar. 'ABD’ye vizeye başvurdum ama vize vermediler ya da çok uzun bir süre sonrası için randevu verdiler beklemedim bende kaçak yollardan sınırı ihlal ederek geldim', 'Ülkeyi görüp şansımı denemek istedim olmazsa dönerim' diyenler var. Çok farklı ancak bilinçsiz bir göçmen skalasından bahsediyoruz" dedi.

İnternette son zamanlarda artan kaçak yolla sınırları aşarak bu ülkeye gelenlerin yaşadığı tecrübelerle ilgili paylaşımların kaçışları özendirdiğini kaydeden Avukat Şenyurt,"Tabi ki sığınmacı olarak bu ülkede yaşamak istenmesi Amerikan yasalarında olan bir göçmenlik hakkı ancak sosyal medyada sıradan bir yolmuş gibi gösteriliyor. İnsanlar sonuçlarını düşünmeden ya da ne tür bir süreçten geçeceklerini düşünmeden sosyal medyanın etkisinde kalıp buraya kaçıyorlar" dedi. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.