İstanbul'da Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde 2011 yılında yüksek lisansa başlayan Cumali Aksu'nun, "Türkiye'nin Kürt sorununun kökenleri" başlıklı tezi kabul edilmedi. İsmail Beşikçi, Mesut Yeğen, Martin Van Bruinnessen, David Mcdowall gibi araştırmacıların çalışmalarını kaynak olarak kullanan Aksu'nun tez jürisinde, farklı bir bölümde öğretim üyesi olan ve 90'lı yıllarda "Her yönüyle Kürt dosyası" adlı çalışmasında "Kürtler şeytan soyundan gelmedir" tezini üreten ve bir dönem MHP'de Bakanlık yapan Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay yer aldı. 18 Temmuz 2012 yılında görülen savunma sınavında Çay tarafından Aksu'nun tezi, "Kürtçülerin argümanlarıyla örtüştüğü" ve "Kürtleri, Osmanlı döneminde zımni de olsa bir statü sahibiymiş gibi gösterdiği" gibi gerekçeler gösterilerek reddedildi ve tezin düzeltilmesi istendi.


Argümanlar üniversiteye uymadı

Tezinin reddedilmesi üzerine Rektör Prof. Dr. M. Emin Karahan ile görüşmek için iki defa randevu istediğini ama ret cevabı aldığını belirten Aksu, görüştüğü hocalarından da "Çalışacak başka bir konu yok muydu, keşke tez olarak değil de makale şeklinde hazırlasaydın" gibi yanıtlar aldığını söyledi. Hazırladığı tezde temel olarak şu an yaşanan sorunun tarihteki nedenlerini ele aldığını söyleyen Aksu, "Tezimde Osmanlı'nın modernleşmesi üzerine Kürtlerin verdiği reaksiyonları ele aldım. Diğer bir nokta ise Kurtuluş Savaşı bittikten sonra Kürtlere ihtiyaç kalmaması durumunda Kemalist ideolojinin yayılmasını yazdım. Tezimi hazırlarken dünyaca ünlü araştırmacıların kaynaklarını kullandım" dedi. Tez sınavı için oluşturulan heyette Çay'ın ismini duyduktan sonra sınavı geçemeyeceğini anladığını dile getiren Aksu, "Tez sınavı için heyet özenle seçildi. Sanki sınavı geçmem istenmemişti. Çay, benim bölümümde görevli hoca değildi; ama Kürt sorununu işlediğim için özellikle bu hoca heyete kondu. Ben de umutsuz bir şekilde sınava girdim" dedi.

'Ögrenci haddini aştı'

Yaptığı yüz yüze görüşmeler sonuç vermeyince Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne dilekçe gönderen Aksu, tezin reddedilme gerekçesi sübjektif olduğu için heyetin değiştirilmesini talep etti. Aksu'nun dilekçesine Yrd. Doç. Dr. Volkan Ögel imzası ile "Yönetmeliğe uygun olarak seçilen jüri teziniz için düzeltme kararı vermiştir. Sizin yapmanız gereken bu düzeltmeleri süresi içerisinde yapmaktır. Jürinin kararına karşı çıkmanız mesnetsizliktir, tutarsızlıktır. Ve bir öğrencinin haddini aşmasıdır" yanıtı verildi. Açıkça tehdit edildiğini ifade eden Aksu, "Dilekçeme gayri ciddi bir üslupla yanıt veren enstitü, karara itiraz ettiğim için haddimi aştığımı hatırlatıyor bana" dedi.

Mezuniyet için emekliliği bekledi

Tez sınavından 2 ay sonra Çay'ın emekliye ayrılmasıyla tez sınavı için yeni bir heyetin oluşturulduğunu söyleyen Aksu, "Çay'ın emekliliğinin ardından gelen heyet benim tezimi hemen kabul etti. Çay değiştiği için ve yeni jüri de daha fazla diretmek istemedi. Ama benim de bir yılım kayboldu. Normalde 2012 yılında mezun olmam gerekiyor ama iki dönemim uzadı" diye konuştu.
"Kürt sorununu seçtiğim için haddimi itinayla bildirdiler" diyen Aksu, "Bu tür ayrımcılıklar nedeniyle öğrenciler Kürt konusunda çalışma yürütemiyor. Öğrencilerin hepsi akıbetlerinin böyle olacağını biliyor" diye ekledi.


MÜTHA ÇETİN / DİHA/İSTANBUL