
KASAUM adına ilk konuşmayı yapan Alev Özkazanç, kürtajla ilgili yapılan tartışmaları kaygıyla izlediklerini belirterek, “Kürtajın ‘cinayet’ olarak nitelendirilip yasaklanmaya çalışılması, hükümetin kadın bedeni ve yaşamı üzerinden siyaset yapma anlayışının bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi. Özkazanç, kadınların sağlığının tehlikeye gireceğini ve kadınların kendi beden ve yaşamları üzerindeki söz ve karar hakkının zedeleneceğine dikkat çekti.
Hiçbir kadının kürtaja zorlanamayacağına dikkat çeken Özkazanç, “Kadınların bedeni ve yaşamı, ister nüfus azaltmak, isterse artırmak gerekçeleriyle olsun, hiçbir kamu otoritesinin nesnesi kılınamaz. Sağlıklı, güvenli, kürtaj hakkının savunduğumuz kadar, devlet, millet, ırk adına yapıla gelen kısırlaştırma ve kürtaja zorlama pratiklerini de kınıyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz hakkı alan diğer akademisyenler de kürtajın yasaklandığı ülkelerde ölümlerin arttığına dikkat çekti. Kürtaj yasağının temel haklara müdahale olduğu belirtilirken hükümetin mevcut yaklaşımları kınandı.
DİHA/ANKARA
Kürtaj için imza toplandı
Adana Kadın Platformu üyeleri, Türk Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Kürtaj cinayettir’, ‘Sezaryene karşıyım’ açıklamalarına ilişkin ‘Kürtaj haktır yasaklanamaz karar kadınların’ şiarıyla Adana ve Çukurova İlçesi’nde stand açıp imza topladı. Kampanyaya kadın-erkek yüzlerce yurttaş attıkları imzayla destek verdi. Kadınlar, imza kampanyasının yurt genelinde yapıldığını ve toplanan imzaların Meclis’e gönderileceğini aktardı. Platform üyeleri kürtajın yasaklanmaması için bu tür etkinlere devam edeceklerini ifade etti.
DİHA/ADANA