Urfa’da ‘peygamber’ rantı!

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Urfa'da yok olmaya yüz tutmuş meslekleri icra edebilmeleri için 15 yıllığına ustalara tahsis edilen mekanlar şimdi ‘7 peygamber için oda’ ve ‘müze’ yapılacak denilerek boşaltılmak isteniyor. 

EMRULLAH ACAR-MA/URFA

Urfa tarihi Balıklıgöl Platosu içerisinde yer alan tek kültür ve sanata dair çalışmaların yapıldığı Rızvaniye El Sanatları Külliyesi, Urfa Valiliği tarafından planlanan "müze projesi" nedeniyle boşaltılmak isteniyor. 2017 yılı Ocak ayında bir protokol ile Rızvaniye Vakfı’ndan valiliğe bağlı Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’na (ŞURKAV) devredilen külliye, 3 Temmuz 2017 tarihinde hizmete açıldı. Külliye içerisinde bulunan odalardan 5’i imam hatip ve din eğitimi çalışmaları, 3’ü tarih, tasavvuf, eski eser araştırmaları ve edebiyat 15’i ise klasik el sanatlarının icra edilmesi için 22 farklı dalda sanatın üretilmesi için 25 sanatçıya tahsis edildi. Hüsn-i hat, tezhip, ebru, kaligrafi, filografi, ney, keçe, kazaz, tesbih, sahaf, ressam, buğday sapıyla hat, gümüş işlemeciliği, naht, kürk, bendir, kilim dokuma, kanaviçe gibi unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için 15 yıllığına ücretsiz kiralanan atölyeler, Balıklıgöl’ü ziyaret eden birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekti ve kentin tanıtımına katkı sağladı. 

7 peygamber için oda!

15 yıllığına tahsis edilen Rızvaniye El Sanatları Külliyesi, 4’üncü yılında boşaltılmak isteniyor. 2021 yılının Temmuz ayında atölyeleri boşaltmaları yönünde ustalara yazı gönderilirken, yetkililer şifayen atölyelerin yerine kente geldiği ileri sürülen 7 peygamber için oda yapılacağını söyledi. Alanda atölyesi olan ustalara ise yeni bir yer tahsisi yapılmadan dükkanlarını boşaltmaları söylendi. Mesleklerini icra edecekleri uygun başka mekanların olmadığını belirten ustalar, mağdur olmak istemediklerini belirtti. 

Kadın ustalar mağdur olacak

Urfa’da 2014 yılından bu yana filografi sanatıyla uğraşan Fevziye Aya (25), külliye açıldığından bu yana sanatını buradaki atölyede icra ediyor. Külliyede sanatını icra ettiği 5 yılda yüzlerce kişiye öğretip sevdirdiğini belirten Aya, “Balıklıgöl’de bu mesleği icra eden bir biz kaldık. Urfa’da ise kadın olarak yapan bir tek benim” diye belirtti.

Mesleklerini icra etmeleri için Rızvaniye El Sanatları Külliyesi'nin en doğru adres olduğunu dile getiren Aya, Urfa’da mesleklerini icra edebilecekleri başka bir mekanın da olmadığını kaydetti. Külliyenin kapatılmak istenmesine değinen Aya, “25 sanatçı arasında kadın sanatçı 3-4 kişiyiz. Erkeklerin sanatlarını icra edebilecekleri kent içinde uygun mekanlar olabilir, ancak biz kadınlar için bu pek mümkün olmuyor. Burası 15 yıllığına tahsis edildi, ancak daha 4 yıl olmadan başka bir proje yapılıyor” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.