Üsküdar’da yaklaşık 7 bin yığma ve hayali seçmen tespit ettiklerini belirten CHP Üsküdar İlçe Örgütü, itiraz ettikleri 2 bin 228 seçmene ait dilekçelerin reddedildiğini açıkladı.

 İlçe Örgütü, Üsküdar’da yapılan seçim hilesi ve yığma seçmen olayını Üsküdar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı önünde yaptıkları basın açıklamasıyla duyurdu. İlçe Başkanı Olcay Kurt, yaptıkları çalışma sonucu Üsküdar ilçesi genelinde yaklaşık 7 bin “yığma seçmen” tespit ettiklerini aktardı. 4-17 Ocak tarihleri arasında itiraz dilekçelerini İlçe Seçim Kurulları’na vererek hukuki süreç başlattıklarını hatırlatan Kurt, “İtirazlarımız neticesinde, toplam 3 bölgeden oluşan Üsküdar İlçe Seçim Bölgesinde; 1 ve 3. bölgelerde bin 552 kişi, seçmen listesinden çıkarılmıştır. Bu gelişme olumludur fakat yetersizdir. Bu kurullara yaptığımız ve reddedilen itirazlarımızı delillendirerek Yüksek Seçim Kurulu (YSK) nezdinde tekrarlayacağız” diye konuştu.

İtiraz dilekçeleri reddedildi

 2. bölgede Seçim Kurulu Başkanı Haydar Öztop’un 2 bin 228 seçmene ait itiraz dilekçelerini reddettiği bilgisini veren Kurt, “İşin en kaygı uyandıran kısmı tam da bu noktadadır. 2. bölgede topyekûn reddedilenler arasında, 2018’de vefat edenler, boş ve yıkılan binalarda yaşıyor gösterilenler, Beylerbeyi Stadı’nda seçmen olarak gösterilen çok sayıda hayali ve yığma seçmen bulunmaktadır. Buna ek olarak, yapılan kolluk araştırmasında, polisin mevcut adreslerde oturmadığı kesin olarak tespit ettiği seçmenler dahi 2. Bölge Seçim Kurulu Başkanı tarafından reddedilmiştir. Bütün bu gerçekler ışığında özellikle 2. Bölge Seçim Kurulu Başkanı’nın bu itirazları inceleme gereği bile duymadığı sonucunu çıkarıyor ve sizlerle bu durumu paylaşmaktan büyük bir üzüntü duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İSTANBUL

 
 

Her hileyi yapıyor

Şırnak genelindeki usulsüz seçmen kaydırmalarını, “halk iradesine atanan ikinci bir kayyum” şeklinde değerlendiren HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, birçok kişinin kaydının haberleri olmadan AKP ve devlet yetkilileri tarafından değiştirildiğini kaydetti.

 HDP, 31 Mart tarihinde yapılması planlanan mahalli idareler seçimi için askıya çıkan seçmen listelerinde tespit ettiği binlerce usulsüz seçmen kayıtlarına ilişkin tartışmalar sürüyor. Söz konusu durum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından dün yapılan, “26 doğu ve güneydoğu ilimizde 37 bin 710 adres değişikliği haksız, gerçeğe uygun olmayan şekilde yapılmıştır” açıklamalarıyla da doğrulandı.

“Hayali seçmen” ve oy taşınmayla gündeme gelen Şırnak’ta HDP usulsüz şekilde yapılan seçmenlere itiraz etti. Şırnak merkezde 3 bin 580 seçmene itiraz edilirken Şırnak ilçelerinde itiraz edilen “hayali seçmen” sayısı şu şekilde: “Beytüşşebap 927 kişi, Güçlükonak 638 kişi, Fındık beldesi 151 kişi, Kasrik beldesi 273 kişi, Görümlü beldesi 277 kişi, Başverimli 2 bin 461 kişi, Sırt köyü 72 kişi, Uludere bin 425 kişi.”

Şırnak ve ilçelerindeki durumu değerlendiren HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, dikkat çekici bir takım bilgiler paylaştı. “Aklın ve mantığın almayacağı bir durumla karşı karşıyayız” diyen Özgüneş, kaydı taşınan birçok kişinin bizzat nüfus müdürlüklerine gitmediği bilgisini paylaştı. Özgüneş, şunları aktardı: “Bazı kişilerin kimlik bilgileri kimi devlet ve AKP’li yetkililer tarafından alınarak, nüfus müdürlüklerinde kayıtları yapılmış. Bu insanların başvuru formları doldurmadıklarını da itiraz dilekçelerimize ekledik.”

Bazı yurttaşların bulundukları evler üzerine 10 kişinin kayıt edildiğini kendilerine söylediğini de aktaran Özgüneş, =unları ifade etti: “Devlet görevlileri vatandaşın haberi olmadan evlere kayıt yapmış. Hiçbir ahlak, kurul, vicdan ve hukuka sığmayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Hileyle, Kürt halkı açısından demokratik direniş merkezleri olan alanlara ikinci kayyum atanmak istenmektedir. Bu hilelerden sonra yapılacak seçim demokratik ve hukuka dayalı bir seçim olmayacaktır. Bunun da meşruiyeti yoktur.”

 Kimse oyuna gelmesin

Özgüneş, kendi izni olmadan ve tehdit edilerek ikametleri farklı yerlere taşınan seçmenlere ulaşacaklarını dile getirdi. Oy kaydırmanın irade gaspı anlamına geldiğini kaydeden Özgüneş, ikametleri taşınanlara şu çağrıda bulundu: “Bu oyuna kimse gelmesin ve bulunduğu yerde oy kullansın. Halkın iradesini gasp etmesinler. Aksi takdirde toplumsal yaralara ve kavgalara neden olabilir.”

 

ŞIRNAK