Van ve Amed’de günlük 400 vaka

  • Türk Sağlık Bakanlığı bile vaka artışını teyit etmekle birlikte rakamları gizliyor, hükümet de tekrar bazı ’tedbirler’e başvuruyor. Amed ve Van’da neredeyse Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı kadar vaka var.

 

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam 12 Eylül Türkiye Günlük Koronavirüsü Tablosu ile açıkladı. Tabloya göre, son 24 saatte bin 509 kişiye hastalık tanısı konuldu, 48 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 241 oldu. Böylece hayatını kaybedenlerinden sayısı 6 bin 999’a yükselirken, toplam hasta sayısı ise 289 bin 635’e çıktı. Bakan Koca, ”Ağır hasta sayımızda artış devam ediyor” dedi.

Sonuçları daha ağır olacak

Başta Amed ve Van olmak üzere birçok Kürt kentinde hasta ve hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış dramatik olarak sürüyor. Sağlık Bakanı bile bölge illerinin sağlık müdürleri, saha koordinatörleri, kamu hastaneleri başkanları, halk sağlığı başkanları ve hastane başhekimleriyle yaptığı değerlendirme toplantısında, Bitlis, Muş, Hakkari ve Van’da hasta sayılarının neredeyse iki katına çıktığını açıkladı. Van-Hakkari Tabip Odası da Bakan Koca ile görüşmek için randevu talebinde bulundu. Ancak Koca, Tabip Odası ile görüşmeden kentten ayrıldı. 

 Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç, pozitif vakaların erken dönemde tespit edilmesi, uygun şekilde izolasyonların sağlanması ve tedavi süreçlerinin yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Mevcut politikalarla salgının önlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yaviç, “Sorumluluğu sadece topluma yükleyen tedbirler almışsanız, bu süreç önüne geçilebilir bir süreç olmaktan çıkar” dedi.

Yoğun bakımlar dolu

 Van’da günlük vaka sayısının 300-400 civarında olduğunu aktaran Yaviç, şunları söyledi: “Sağlık kurumlarımızın yoğun bakımları neredeyse tamamen dolu vaziyette. Pandeminin bu yoğunluğuyla devam etmesi halinde, ertelenen sağlık hizmetleri konusunda toplumun ciddi sıkıntılar yaşaması kaçınılmazdır. Pandemi ile bu şekilde mücadele edilmesi halinde, önümüzdeki kış mevsiminde salgının sonuçlarının çok daha ağır olmasını ön görüyoruz. Bunun önüne geçmek için de gerçekçi önlemlerin alınması gerekiyor.” 

Amed’de 400-450

Haziran ayı başında hayata geçirilen “normalleşme” süreci sonrası vaka sayısında artış yaşanan kentlerden birisi de Amed. Tabip Odası tarafından açıklanan “Temmuz-Ağustos Kovid-19” raporu da bu durumu gözler önüne serdi. Raporda, vaka ve can kayıplarının arttığı, günlük ortalama 400-450 kişinin salgına yakalandığı belirtildi. Yine, kentteki 600’e yakın sağlık çalışanına salgın tanısı konduğu ve sağlıkçıların koşullarının gittikçe zorlaştığı kaydedildi. Tabip Odası Başkanı Elif Turan, söz konusu tablonun gittikçe kötüye gittiğine dikkati çekti. Turan, “Pandemi ile mücadelede sorumluluğun neredeyse tamamı sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklenmiş durumda, üstelik yetersiz ve standartlara uygun olmayan ekipmanlar veriliyor” dedi. TDurumun acil bir hal aldığını ifade eden Turan, “Sağlık çalışanları virüse yakalanınca seviniyorlar. ‘En azından 14 gün boyunca dinleneceğiz’ diyorlar. Durum bu kadar kötü. Sağlık çalışanları virüse yakalanınca dinlenebiliyorlar” diye konuştu. 

Müftülükten sela kararı

Silvan ilçesinde de Kovid-19 vakaları ve buna bağlı ölümlerde ciddi artış yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre, ilçede günlük 300 kişi koronavirüs şüphesiyle Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuruyor. Hastanede günlük 120’ye yakın test yapıldığı ve bunlardan en az 35 kişinin testinin pozitif çıktığı belirtildi. Hastanenin yoğun bakım servisinde hastaların bulunduğu, normal servislerde 60 kişi tedavi ediliyor. İlçede testi pozitif çıkan 2 bine yakın kişi de evlerinde karantinada tutuluyor.  İlçede Kovid-19 vakaları ve buna bağlı ölümlerde ciddi bir artış yaşanması üzerine Silvan İlçe Müftülüğü harekete geçti. Müftülük, Kovid-19 salgınının psikolojik etkilerini en aza indirmek gerekçesiyle selaların okunmasına ilişkin karar aldı. İlçedeki camilerin duvarlarına asılan kararda, “Selalar merkezi sistem ile okunmayacak. (Merhum hangi köy ve mahalleden ise sela oradan okunacaktır), selalar 8’den önce ve yatsı namazından sonra okunmayacaktır. Selalar kısa tutulacaktır” denildi.   VAN/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.